TOP 10

Olympijské hry: Zábavné fakty, ktoré by mal vedieť každý!

olympijské hry

videní: 653

Olympijské hry: Zábavné fakty, ktoré by mal vedieť každý! Michael Phelps. Usain Bolt. Simone Biles. Serena Williamsová. Tieto olympijské legendy poznáme všetci, ale koľko toho viete o samotných olympijských hrách?

Moderné olympijské hry síce existujú od roku 1896, ale pôvodné hry siahajú približne 3 000 rokov dozadu, takže ako si viete predstaviť, o olympijských hrách sa môžete dozvedieť veľa fascinujúcich faktov!

Od bizarných udalostí a nepredvídateľných tradícií až po tajomstvá olympijskej dediny – vysypeme z rukáva podrobnosti, ktoré vám možno unikli. Nasledujúce zaujímavosti z olympijských hier spolu s niekoľkými inšpiratívnymi športovými citátmi sú ideálne na zdieľanie pri sledovaní športovcov, ktorí idú za zlatom.

Tak sa oblečte, vezmite si občerstvenie a pripravte sa na Letné olympijské hry 2024, ktoré sa začínajú 26. júla.

Olympijské hry: Zábavné fakty, ktoré by mal vedieť každý!

Letné olympijské hry sa v Paríži uskutočnia už po tretí raz

V roku 1900 sa tu konali historicky druhé novodobé olympijské hry a v roku 1924 ich Paríž hostil opäť. Paríž a Londýn sú teraz vyrovnané v počte usporiadaných olympijských hier. Na ďalších letných hrách v roku 2028 bude Los Angeles hostiť už tretie, čím sa vyrovná trojica.

Pred začiatkom hier sa koná niekoľko mesiacov trvajúca štafeta s pochodňou

Ako vždy sa štafeta začala v Grécku, kde sa vzdáva hold domovu starovekých olympijských hier. Grécko má tiež tú česť, že počas sprievodu národov nastupuje ako prvé, zatiaľ čo hostiteľská krajina nastupuje ako posledná. (V roku 2004, keď hostili Atény, vstúpil grécky vlajkonosič ako prvý, zatiaľ čo zvyšok gréckej delegácie vstúpil ako posledný).

Pochodeň bola zapálená v apríli, v máji dorazila do Francúzska a pokračuje v ceste po krajine a jej zámorských územiach. Počas cesty ju približne 10 000 nosičov pochodne ponesie cez viac ako 400 miest.

Počas otváracieho ceremoniálu v roku 2024 nebudú športovci pochodovať po štadióne

Namiesto toho sa očakáva, že sa budú plaviť na člnoch po rieke Seine smerom k Eiffelovej veži. Prvýkrát v histórii bude vstup voľný na základe pozvánky. Samozrejme, niektorí si za najlepšie miesta a výhľad vypýtali poriadne peniaze: Posledné nepredané lístky stáli len necelých 2 800 eur za kus.

Ceny ubytovania cez Airbnb a Vrbo v Paríži sa viac ako zdvojnásobili

Podľa Business Insider ceny počas olympiády vyskočili z priemerných 400 eur za noc na 860 eur. A cena jazdy parížskym metrom sa počas hier takmer zdvojnásobí. Denník New York Times uviedol, že základná izba v hoteli Ibis, ktorá bežne stojí 90 až 200 eur, sa predáva za 400 až 700 eur.

Lacné nie sú ani vstupenky na olympijské podujatia. Najnižšie ceny (v januári) na mužské skoky do vody na 10 metrovej plošine boli približne 870 eur.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov