Zaujímavosti

Čas: Ako ho ľudia merali predtým, než mali hodiny?

čas

videní: 475

Presýpacie hodiny

Presýpacie hodiny sa objavili v stredoveku. Tieto krásne vyzerajúce nástroje sa považujú za ikonický symbol plynutia času. Ich dizajn je jednoduchý, ale veľmi dobre premyslený. Konštrukciu tvorí úzke hrdlo spájajúce dve sklenené banky. Tieto sklenené banky prenášajú piesok prúdiaci z hornej banky do dolnej banky rovnomernou rýchlosťou.

Takéto nástroje sa používali na rôzne úlohy, napríklad na bohoslužby, varenie a námornú navigáciu. Tieto prístroje boli tiež veľmi obľúbené, pretože boli pomerne ľahko prenosné. Poskytovali tiež presný spôsob sledovania konkrétnych časových intervalov.

Astronomické pozorovania

Mechanické hodiny pomáhali ľudstvu sledovať čas, ale ešte pred ich objavením bolo ľudstvo pri sledovaní času závislé od pohybu niektorých nebeských telies. Mayovia priniesli dômyselný kalendár, ktorý sa spoliehal na slnečné a mesačné cykly.

Aj starí Egypťania využívali východ a západ hviezdy Sírius na predpovedanie každoročných záplav Nílu. Starovekí ľudia pozorovali polohy Slnka a fázy Mesiaca, aby mohli zostavovať kalendáre. Týmito kalendármi sa potom riadili spoločenské, náboženské a poľnohospodárske činnosti.

Mechanické hodiny

Úsvit presného merania času, teda nástup mechanických hodín, sa začal v 14. storočí. Zrod týchto hodín sa spočiatku odohrával v kostolných vežiach. Neskôr sa však rozšírili aj do verejných budov. Tieto prvé mechanické hodiny využívali na reguláciu času spúšťacie mechanizmy, ozubené kolesá a závažia.

Chápanie času pred príchodom hodiniek tak v sebe nieslo bohatú škálu opatrení, v ktorých sa spájala praktickosť, pozorovanie a vynaliezavosť. Uvedené postupy merania času položili základ pre presné časomiery, ktoré sa používajú dnes.

Zdroj: jagranjosh / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov