Zaujímavosti

Čas: Ako ho ľudia merali predtým, než mali hodiny?

čas

videní: 449

Čas: Ako ho ľudia merali predtým, než mali hodiny? Kedysi dávno, keď ešte neexistovali hodinky na sledovanie času, sa ľudia pri meraní času spoliehali najmä na prírodné javy alebo na prvé zariadenia. Dnes sme načreli do minulosti a opísali niektoré z týchto zaujímavých spôsobov, ktorými ľudia sledovali čas.

Čas: Ako ho ľudia merali predtým, než mali hodiny?

Svet je dnes jednoduchý. Iste, sú tu veľké problémy, ktoré ešte čakajú na vyriešenie, ale moderný človek nie je pri svojej práci závislý od prírodných faktorov. Napríklad v prípade, že človek chce poznať dátum a deň, nemusí študovať mesiac, hviezdy alebo slnko.

Človek jednoducho potrebuje skontrolovať dátum v prístrojoch alebo možno v kalendári. Podobne, ak chce človek poznať presný čas, môže si jednoducho skontrolovať čas v telefóne alebo hodinkách.

V minulosti však veci neboli jednoduché. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako ľudia sledovali čas v minulosti, keď neexistovali žiadne zariadenia ani hodinky? Nuž, pred príchodom moderných zariadení, ktoré umožňujú bezproblémové meranie času, ľudia využívali množstvo dômyselných opatrení na sledovanie a pochopenie času.

Tieto metódy boli v skutočnosti založené na viacerých astronomických pozorovaniach a prírodných javoch. Niekedy ľudia na meranie času využívali aj prvé mechanické vynálezy. Dnes sme sa pokúsili trochu načrieť do minulosti a opísať, ako ľudia sledovali čas v minulosti, keď ešte neexistovali hodinky, ktoré by im pomáhali.

Slnečné hodiny

Slnečné hodiny boli mocné nástroje, ktoré pomáhali merať čas využitím sily slnka. Ide o jeden z prvých nástrojov na meranie času. Tento nástroj pochádza zo starovekého Egypta z obdobia viac ako 1500 rokov pred naším letopočtom. Slnečné hodiny využívajú polohu tieňa, ktorý vrhá slnko na rovný povrch gnómonu. Na tejto rovnej ploche sa vyznačovali hodiny.

Prístroj pomáha merať čas tak, že keď sa slnko pohybovalo po oblohe, pohyboval sa aj tieň, ktorý vrhalo, a to ukazovalo čas. Prístroje neslúžili len na meranie času, ale bývali tak krásne spracované, že sa často považovali aj za umelecké diela.

Vodné hodiny

Tieto nástroje sa nazývali aj klepsydry. Vyrábali ich na používanie staroveké civilizácie, napríklad Gréci, Číňania a Egypťania. V súčasnosti tieto nástroje pomáhajú pri meraní času pomocou regulovaného toku vody, ktorá preteká z jednej nádoby do druhej.

Gréci sa postupne pokúšali vylepšiť konštrukciu, aby zvýšili presnosť sledovania času pridaním prevodov a koliesok do mechanizmu. Vodné hodiny sa mohli používať v interiéri a slúžili na širokú škálu funkcií, napríklad na reguláciu zavlažovania až po určovanie času prejavov.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov