Foto

Vedecké zistenia, ktoré sú tak zvláštne, že vás nechajú v šoku

vedecké zistenia

videní: 904

Mraky sú ťažšie, ako si myslíte

vedecké zistenia

Marshmallow mraky? To si nemyslím! Mraky vyzerajú ľahšie ako vzduch, ale v skutočnosti sú veľmi ťažké. Priemerný objemný oblak váži až pol milión kilogramov. Ako sa udrží vo vzduchu? Aerodynamika. Teplý vzduch stúpa hore a vytvára tlmiacu vrstvu, ktorá oblak nesie. Ako si lietadlá poradia s takými veľkými vecami? Odteraz sa budem na oblaky pozerať úplne inak.

Požiar môžete uhasiť pomocou zvuku

vedecké zistenia

Požiar! Zavolajte úrady! Alebo si zapnite prehrávač MP3. Akustickú levitáciu možno použiť na rušenie horenia. Laicky povedané, tlak zvukových vĺn môže uhasiť plameň.

V roku 2016 sa na Kalifornskom štátnom vedeckom veľtrhu uskutočnil experiment, pri ktorom frekvencie v rozmedzí 30 – 65 Hz uhasili oheň. Zvuk buď ovplyvňuje teplo, alebo kyslík, odborníci si nie sú istí, čo z toho. V každom prípade je to skvelý objav. Doslova.

Vaše oči sa dajú opraviť

vedecké zistenia

V roku 2019 sa uskutočnil skutočne výnimočný lekársky zákrok, pri ktorom bol niekomu opravený zrak pomocou kmeňových buniek. Stalo sa tak v Japonsku, kde boli pluripotentné kmeňové bunky aplikované na rohovku.

Kmeňové bunky môžu potenciálne v tele vypestovať nové bunky, a ak vás zaujíma, čo je rohovka, je to vrstva, ktorá pokrýva dúhovku a zrenicu. Na tomto postupe sa stále pracuje, ale u pacienta sa dosiahli pozitívne výsledky. Predstava, že by sa vaše oči mohli jedného dňa opraviť rovnako jednoducho ako zlomená noha, je ohromujúca.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov