videní: 1.3K
Vďaka nevedomosti možno aj ty skladuješ a používaš potraviny nesprávne. V chladničke ľudia často držia veci, ktoré tam vôbec nepatria. Potraviny, ktoré nemajú čo robiť v mikrovlnej rúre tam aj tak dávajú. Nie je to však len problém chladničiek a mikrovlniek.
Často sa môžeš stretnúť s mýtom, že mrazák udrží potraviny dlhšie kvalitné. Nie je to úplne tak. Existujú potraviny, ktoré v mrazáku nemajú čo hľadať. V dnešnom článku nájdeš 11 potravín, ktoré by sa zmrazovať nemali, lebo po rozmrazení klesá ich kvalita prudko nadol.
Bez ohľadu na to, čo zmrazuješ, použi to maximálne do 9 mesiacov. Taktiež sa vždy uisti, že si danú potravinu rozmrazil správne. Väčšina potravín vyžaduje pomalé rozmrazovanie.
Listový šalát
Ak chceš, aby mal tvoj šalát stále svoju špecifickú chuť, nedávaj ho do mrazáku. Po rozmrazení by stratil svoju chuť a bol by mäkký. Radšej ulož listovú zeleninu do chladničky a spotrebuj čo najskôr.
Mlieko
Mrazené mlieko po rozmrazení zrazené. Preto nie je najlepší nápad zmrazovať mlieko na pitie. Pri varení by to však nemalo veľmi vadiť. Rozmrazovať by sa však malo v chladničke niekoľko hodín.
Vyprážané jedlo
Najlepšie na vyprážanom jedle je, že je chrumkavé. Chrumkavosť sa v mrazáku úplne stratí. Aký má zmysel jesť vyprážané kurča, ak jeho obal nebude chrumkavý? Kto chce jesť mäkké a hubovité hranolky? Našou radou je zjesť všetko smažené jedlo čím skôr a nepripraviť sa o chuťový zážitok mrazákom.
Vajíčka
Keď kvapalina mrzne, jej objem sa zväčšuje. Preto nechávame v nádobách priestor, ak zmrazujeme tekuté potraviny. Vajcia sú pod škrupinou tekuté, preto po zmrazení prasknú. V škrupinke už nie je viac miesta. Je dosť možné, že po pokuse zmraziť vajcia zostane vaša mraznička ako po vajcovej bombe. A tá vôňa…
Zelenina a ovocie
Zelenina a ovocie, ktoré obsahujú veľa vody sú zvyčajne po rozmrazení mäkké a nechutné. Z chrumkavého zeleru sa môže ľahko stať špongia.