videní: 1.0K
Olivový olej
Svetlo a teplo nie sú priateľmi olivového oleja. Zo starej fľaše olivového oleja by vám nemalo byť zle, ale otvorená fľaša môže po šiestich mesiacoch chutiť trochu inak. Ak olivový olej nepoužívate často, kúpte si len malú fľašu, aby ste ju stihli spotrebovať skôr, než sa jej chuť pokazí.
Celozrnná múka
Väčšina ľudí skladuje múku v špajze, ale v skutočnosti by ste ju mali skladovať v chladničke alebo mrazničke, aby zostala dlhšie čerstvá. A je múka niekedy trvanlivá? Celozrnná múka vydrží v chladničke až osem mesiacov a v mrazničke až rok. “Celozrnná múka žltne skôr ako biela múka,” povedal Maples. “Nemá to vplyv na bezpečnosť potravín, ale ovplyvňuje to ich kvalitu a chuť.”
Zemiaky
V chladničke vydržia zvyčajne až dva týždne a v špajze dva mesiace. Ich čas vyprší, keď začnú rásť klíčky a na šupke sa objavia jemné čierne škvrny.
Hnedá ryža
Hoci je hnedá ryža o niečo zdravšou alternatívou bielej ryže, na polici v špajze nevydrží tak dlho. “Hnedá ryža obsahuje olej vo vrstve otrúb,” povedal Siverson pre INSIDER. “Keď tento olej žltne, hnedá ryža má kratšiu trvanlivosť, približne šesť mesiacov. V mrazničke ju môžete skladovať až rok.”
Cesnak
Obľúbené korenie sa najlepšie skladuje v tmavej, chladnej špajze pri teplote 15 stupňov Celzia tri až päť mesiacov v sieťovaných vreckách. “Pri príliš dlhom skladovaní môžu strúčiky cesnaku vyschnúť alebo začať klíčiť,” uvádza sa v správe Poľnohospodárstva a prírodných zdrojov Kalifornskej univerzity. “Ani jedno z toho nie je škodlivé, ale oboje je známkou toho, že cesnak už nie je v najvyššej kvalite.”