Foto

Povery: Toto sú tie najznámejšie, ktorých pravdivosť dokázala veda

povery

videní: 1.6K

Povery: Toto sú tie najznámejšie, ktorých pravdivosť dokázala veda. Čomu by ste verili: vede alebo starobylej viere? Ak ste si vybrali vedu, čaká vás prekvapenie. Niektoré tradície staré tisíce rokov sa ukázali ako pravdivé – od starého lieku na štikútku až po šialenú silu, ktorú má prekríženie prstov na mozog.

Všetkým neveriacim verte, že si niektoré z nich budete chcieť vypočuť.

Povery: Toto sú tie najznámejšie, ktorých pravdivosť dokázala veda

Súvislosť medzi Mesiacom a správaním

Mesiac je zdrojom zvedavosti, odkedy sa ľudia začali pozerať na oblohu. Odtiaľ pochádzajú slová “blázon” a “menštruácia”. Môže však skutočne ovplyvňovať správanie, ako sa niektorí domnievajú? Štúdia z roku 2018 ukázala, že nálady ľudí sa môžu synchronizovať s Mesiacom.

Vedci to dali do súvislosti so zmenami cirkadiánneho rytmu človeka, čo je 24-hodinový cyklus tela. Úplnok môže napríklad sťažovať spánok a ovplyvňovať tento cirkadiánny rytmus. Ak sa niekto správa trochu neštandardne, skontrolujte Mesiac.

Koniec dúhy

Stará legenda hovorí, že na konci dúhy je hrniec zlata, ale podľa vedeckých poznatkov sa k nemu nikdy nedostanete. Je to preto, že dúha je “vizuálny jav” spôsobený lomom bieleho svetla, ktoré prechádza cez dažďovú kvapku a je rozptýlené pod rôznymi uhlami s rôznymi farbami.

Na niektorých fotografiách sa však podarilo zachytiť “koniec” dúhy, ako napríklad na tejto, ktorá padá na skupinu stromov. Na obzore nie je žiadny hrniec zlata, ale skúsil tam už niekto kopať?

Sen o vypadávaní zubov

Sny sú divadlom pre našu myseľ, ktorá sa môže rozbehnúť niekedy až desivým smerom. Ak sa vám už niekedy snívalo o vypadnutých zuboch, viete, aké desivé môžu byť.

Veda, ktorá za nimi stojí, zvyčajne súvisí so stresom alebo úzkosťou. Stres môže dokonca viesť k škrípaniu zubami počas spánku, čo môže vysvetľovať, prečo sa objavujú aj vo vašich snoch.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov