Foto

Lepok: Znaky, ktoré signalizujú, že ste citlivý na lepok

lepok

videní: 825

Lepok sa nazýva tichý zabijak, pretože môže spôsobiť chronické poškodenie celého tela. Niekedy si pacient následky konzumácie lepku ani neuvedomuje. Preto je lepšie skontrolovať, či vaše telo neznáša lepok.

Lepok: Znaky, ktoré signalizujú, že ste citlivý na lepok

Problémy s gastrointestinálnym traktom

Príznaky sú spojené najmä s črevami: nevoľnosť, nadúvanie, hnačka, bolesť brucha a dokonca aj zápcha. Ľudia si tieto príznaky často spájajú s inými ochoreniami. A pacientom sa mylne diagnostikuje syndróm dráždivého čreva (IBS). Štúdie potvrdzujú, že IBS trpí 10 až 15 % svetovej populácie. Táto diagnóza však môže viesť k tomu, že ľudia s citlivosťou na lepok nedostanú správnu liečbu, takže príznaky nezmiznú.

Nevysvetliteľné zmeny hmotnosti

Intolerancia na lepok môže viesť k úbytku aj k nárastu hmotnosti bez zjavnej príčiny. Dochádza k tomu v dôsledku zápalových procesov na bunkovej úrovni a metabolických porúch. Náhla zmena hmotnosti môže sprevádzať iné nepríjemné ochorenia. Môže však súvisieť s neznášanlivosťou lepku, ak ju sprevádzajú iné príznaky malabsorpcie.

Hormonálna nerovnováha

Existuje priama súvislosť medzi intoleranciou na lepok a hormonálnymi poruchami, ktoré sa môžu prejavovať ako nepravidelný menštruačný cyklus, náhle výkyvy hmotnosti, PMS a poruchy spánku. Hormonálne poruchy spôsobené neznášanlivosťou lepku sa môžu mnohonásobne zosilniť počas puberty, tehotenstva a menopauzy. Majte na pamäti, že tieto príznaky sú rozpoznateľné najmä u žien.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov