TOP 10

Najpodivnejšie fakty, ktoré vám zaručene vyrazia dych

fakty

videní: 727

Do roku 2016 nebola pieseň “Všetko najlepšie” (Pôvodne Happy birthday) verejne dostupná

Pieseň “Happy Birthday” sa spieva v domácnostiach, reštauráciách a na večierkoch po celom svete každý deň. Vedeli ste však, že až donedávna ste na jej použitie vo filme, reklame alebo zverejnenom videu museli zaplatiť poplatok za autorské práva? Od roku 1988 vlastnila práva na túto pieseň spoločnosť Warner Brothers Music a za každé použitie si účtovala 650 EUR. Toto vlastníctvo bolo sporné a dokonca skončilo ako súčasť prípadu na Najvyššom súde. Nakoniec bolo v roku 2015 toto vlastníctvo vyhlásené za neplatné a teraz je pieseň vo verejnej doméne – čo znamená, že ju môžete používať, koľko chcete.

Interpunkčné znamienko pre sarkazmus

Poslali ste niekedy sarkastickú správu prostredníctvom textu a len dúfali, že druhá osoba pochopí? Aby ste si vyjasnili všetky nejasnosti, určite vás poteší informácia o symbole nazývanom “perkontačná bodka”. Vďaka nemu čitateľ vie, že veta je buď ironická, alebo sarkastická. Vyzerá ako obrátený otáznik a prvýkrát sa použil už v 19. storočí.

Čistenie zubnou niťou pomáha pamäti

Možno ste to netušili, ale medzi zdravím zubov a fungovaním vášho mozgu existuje skutočná súvislosť. Výskumom sa zistilo, že u ľudí s ochoreniami ďasien a nezdravými zubami sa časť mozgu – nazývaná hipokampus – zmršťuje oveľa rýchlejšie ako zvyčajne. Hipokampus je spojený s pamäťou, emóciami a učením, čo znamená, že každodenné používanie zubnej nite môže zachrániť vašu pamäť pred vyblednutím.

Žraloky žijú pod sopkami

Medzi najpodivnejšie fakty patrí taktiež aj toto. Čo je desivejšie ako vidieť žraloka vo vode? Čo tak žralok, ktorému sa darí pod horúcou aktívnou sopkou? Nazývajú sa žraloky Kavači, pomenované podľa sopky, kde boli prvýkrát nájdené, ale zábavnejší názov je “žraločí vulkán”. Teplota vody, v ktorej žijú, môže vystúpiť až na približne 100 stupňov, čo je pre väčšinu druhov žralokov príliš extrémne. K objavu sa dospelo pomocou prieskumných robotov a tento fenomén núti vedcov premýšľať, aký ďalší druh života sa môže skrývať pod sopkami.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov