Foto

Znaky emocionálnej inteligencie, ktoré pomáhajú liečiť skryté rany

znaky

videní: 1.1K

V práci sa vám darí lepšie

Ukázalo sa, že emocionálne inteligentní ľudia sú v práci úspešnejší. Táto vlastnosť je kľúčová pre zamestnancov aj manažérov a prináša veci ako “ľudské inžinierstvo”, keď dokážete úspešne komunikovať, vyjednávať a viesť.

Ľudia jednoducho radšej obchodujú s niekým, koho majú radi a komu dôverujú. Emocionálna inteligencia pomáha budovať spoľahlivé vzťahy.

Máte túžbu po pokroku, ale nie po dokonalosti

Nikto nie je dokonalý a ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou tento pojem skutočne chápu. Jednoducho sa akceptujete taký, aký ste a aká je vaša povaha. Samozrejme, neznamená to, že sa o seba nestaráte alebo nerastiete – práve naopak.

Máte radi pokrok, ale je tu jasné pochopenie, že snaha byť stále dokonalý nie je zdravá. Namiesto toho, aby ste sa mučili, vyberáte si neustály rast.

Vyjadrujete sa asertívne

Byť asertívny a byť agresívny sú dve rôzne veci. Ak sa potrebujete obhájiť, urobíte to s rešpektom bez prejavu hnevu alebo znechutenia. Znakom emocionálnej zrelosti je schopnosť ovládať svoje negatívne emócie.

To však neznamená, že musíte svoje emócie skrývať. Skôr ich dajte najavo, ale vhodným a slušným spôsobom, aby vás ľudia okolo vás lepšie počuli.

Spätná väzba vám vyhovuje

Byť emocionálne rozvinutý znamená nielen poskytovať ostatným zdvorilú spätnú väzbu, ale vedieť ju aj prijímať. Cieľom poskytovania spätnej väzby je zlepšiť situáciu. Vďaka emocionálne inteligentnému prístupu môžete dotyčnej osobe poskytnúť odpoveď, takže jej vplyv bude oveľa silnejší a nikoho neurazí.

Zároveň ste otvorení konštruktívnej kritike. Akceptujete, že s jej pomocou môžete dokonca získať a zlepšiť sa.

Máte úspešné manželstvo

Odborníci tvrdia, že emocionálna komunikácia a ekonomické faktory zohrávajú dôležitú úlohu pri spokojnom vzťahu. Čím sú lepšie, tým je manželstvo úspešnejšie.

Existuje súvislosť medzi emocionálnou inteligenciou a manželskou spokojnosťou. Napríklad, keď sa váš partner nahnevá, môžete prejaviť empatiu a sebaovládanie, takže hádka sa môže vyriešiť rýchlejšie. Ľudia, ktorí nedokážu zvládať svoje emócie, zápasia s väčším množstvom vnútorných konfliktov.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov