TOP 10

Znečistenie: Toto sú tie najviac znečistené miesta na Zemi

znečistenie

videní: 524

Karačajské jazero, Rusko

Jazero Karačaj, ktoré Sovietsky zväz roky využíval ako jadrovú skládku, bolo niekoľkokrát vyhlásené za najviac znečistené miesto na Zemi. V skutočnosti sa uvádza, že už jedna hodina vystavenia sa účinkom tohto jazera by bola smrteľná.

Černobyľ, Ukrajina

Miesto najhoršej jadrovej havárie v histórii. Po černobyľskej havárii v roku 1986 sa takmer všetkých 14 000 obyvateľov tohto mesta odsťahovalo. Dnes zostáva z väčšej časti neobývané kvôli radiácii a spádu.

Linfen, Čína

Hovorí sa, že ak tu zavesíte bielizeň, bude čierna ešte skôr, ako stihne uschnúť. Hoci bol Linfen dlho považovaný za najviac znečistené mesto na svete, v posledných rokoch sa tu dosiahli malé zlepšenia.

Veľký pacifický kôš

Možno ste počuli hororové príbehy o skládke odpadu dvakrát väčšej ako Texas, ktorá pláva uprostred Tichého oceánu. Aj keď sú to trochu prehnané, v skutočnosti existuje niečo, čo je známe ako Veľký pacifický kôš. Ide o rozsiahlu oblasť v severnej časti Tichého oceánu, ktorá obsahuje vysoké množstvo mikroskopických toxínov, plastov a chemických kalov.

V dôsledku rotujúcich tichomorských prúdov (v oceánografii známych ako gyre) sa tieto “uväznili” v tejto oblasti. Na rozdiel od rozšíreného mýtu ho však nie je možné vidieť z vesmíru (a dokonca ani z lode), čo však nič nemení na skutočnosti, že je mimoriadne škodlivý pre morské prostredie.

Ahváz, Irán

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je Ahváz v Iráne v súčasnosti najviac znečisteným mestom na svete, pričom tento problém ešte zhoršujú neustále prachové búrky.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov