Foto

Mayovia: Nové dôkazy DNA objasňujú, ako si vyberali svoje obete

mayovia

videní: 828

Výskumníci sa domnievajú, že existuje spojitosť medzi rituálnymi obetami chlapcov a posvätným mýtom o Hrdinských dvojičkách

Príbehy o obetovaní dvojčiat sú zahrnuté v K’iche’ Mayskej knihe rady, známej ako Popol Vuh, knihe z koloniálnej éry, ktorej predchodcov možno vystopovať viac ako 2000 rokov dozadu.

V knihe Popol Vuh sa píše o dvojičkách, ktoré po porážke v hre s loptou zostúpia do podsvetia a sú obetované bohom, vysvetľuje štúdia. Hlavu jedného z bratov, Hun Hunapu, potom zavesia na strom kalabasu, kde oplodní dievča, ktoré porodí druhú dvojicu dvojčiat, známu ako Hrdinské dvojičky.

Hrdinské dvojičky neskôr pomstia smrť svojich príbuzných tým, že opakovane podstupujú cykly obetovania a vzkriesenia, aby prekonali bohov.

Prečo však Mayovia vykonávali obety? Hoci tieto krvavé obety slúžia v rôznych spoločnostiach na rôzne účely, výskumníci identifikovali niekoľko hlavných, opakujúcich sa funkcií, hovorí Barquera.

“Žiadosť o priazeň alebo úspech, prosba o odpustenie, poďakovanie za pozitívny výsledok alebo vzdanie holdu historickej alebo mytologickej postave. V tomto prípade si myslíme, že posledná z uvedených funkcií môže byť jedným z vysvetlení tohto špecifického rituálneho pochovávania.”

V Chichén Itzá sa podzemné stavby, ako je chultún, považovali za vstupy do podsvetia.

Zdá sa, že to naznačuje spojitosť medzi obetovaním dvojčiat a blízkych príbuzných v živote starých Mayov a príbehmi o Hrdinských dvojčatách, dvoch ústredných postavách v posvätnom Popol Vuh.

“Tieto dynamické, antagonistické sily sú veľmi časté v mnohých kultúrach v celej Mezoamerike aj mimo nej,” vysvetlil hlavný autor štúdie Rodrigo Barquera

Vedci zatiaľ nevedia určiť príčinu smrti obetovaných osôb, pretože na kostiach nájdených v cisterne nie sú viditeľné stopy po ľudskej činnosti.

Popol Vuh nie je jediným rozprávaním, v ktorom sa spomína obetovanie blízkych príbuzných.

“Príbehy o rituálnych obetiach blízkych príbuzných sa vyskytujú v mnohých kultúrach Mezoameriky, pričom najpozoruhodnejšie správy pochádzajú od Mexikov (tzv. Aztékov) a zabitia Coyolxauhqui a 400 súrodencov jej bratom Huitzilopochtlim, aby ochránil ich matku Coatlicue,” uvádza Barquera.

“U Mayov sa ako súčasť rituálov zaznamenávajú rituály krviprelievania, ktoré sa často týkajú blízkych členov rodiny.”

Zdroj: boredpanda / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov