Foto

Mayovia: Nové dôkazy DNA objasňujú, ako si vyberali svoje obete

mayovia

videní: 813

Mayovia: Nové dôkazy DNA objasňujú, ako si vyberali svoje obete. Výskum genetického materiálu nájdeného v starovekej mayskej cisterne odhalil prax obetovania detí zameranú výlučne na mužov s blízkymi príbuzenskými vzťahmi, čo spochybňuje dlhodobo rozšírené presvedčenie, že Mayovia pri týchto obetiach uprednostňovali ženy.

Starobylé mesto Chichén Itzá, postavené na území dnešného mexického polostrova Yucatán, skúmajú archeológovia už viac ako sto rokov.

Mayovia: Nové dôkazy DNA objasňujú, ako si vyberali svoje obete

Medzinárodný tím odborníkov našiel dôkazy DNA, ktoré poukazujú na obetovanie mladých chlapcov, čo vrhá svetlo na málo známu prax rituálneho zabíjania.

Chichén Itzá bolo v rokoch 800 – 1000 n. l. ľudnatým a mocným politickým centrom. Mesto je “najznámejšie vďaka rozsiahlym dôkazom o rituálnom zabíjaní, ktoré zahŕňajú fyzické pozostatky obetovaných osôb aj vyobrazenia v monumentálnom umení,” uvádza sa v tlačovej správe oznamujúcej nálezy.

Nová štúdia DNA 64 vzoriek ľudských pozostatkov odhalila praktiky obetovania mladých chlapcov vrátane dvojčiat v starovekom mayskom meste Chichén Itzá

Pri prehlbovaní Posvätného cenotu, veľkého prírodného závrtu v meste, boli predtým identifikované pozostatky stoviek osôb vrátane mnohých detí a mladistvých.

V roku 1967 sa v blízkosti cenote našla podzemná cisterna naplnená pozostatkami viac ako 100 malých detí.

Kým kedysi sa vedci domnievali, že obetované osoby boli dievčatá a mladé ženy, tím, ktorý sa podieľal na novej štúdii, dospel po vykonaní “hĺbkového genetického výskumu” 64 jedincov k záveru, že všetky pozostatky patria deťom mužského pohlavia.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Nature v stredu (12. júna 2024) bola väčšina detí pochovaná počas 200-ročného obdobia politického vrcholu Chichén Itzá medzi rokmi 800 a 1 000 n. l.

Genetická analýza odhalila, že obetované deti pochádzali z miestnej mayskej populácie a boli úzko príbuzné: najmenej štvrtina z nich bola bratom alebo bratrancom iného chlapca pochovaného v cisterne.

Mladí príbuzní konzumovali podobnú stravu, čo naznačuje, že chlapci pred obetovaním žili v jednej domácnosti.

Vzhľadom na tieto faktory výskumníci dospeli k záveru, že chlapci boli “pravdepodobne vyberaní vo dvojiciach” na rituály a že cisterna alebo chultún slúžila ako pohrebisko po obetovaní.

Ľudské pozostatky boli nájdené v podzemnej cisterne (chultúne) v blízkosti Posvätného cenotu, veľkého prírodného závrtu v Chichén Itzá

Po analýze ľudských pozostatkov dospel tím k ďalšiemu nečakanému záveru: boli medzi nimi pozostatky dvoch párov identických dvojčiat.

Dvojičky majú v príbehoch o pôvode a duchovnom živote starých Mayov osobitné miesto, uvádza sa v tlačovej správe.

“Môžu predstavovať komplementárne sily, ako napríklad Mesiac a Slnko,” povedal archeogenetik Rodrigo Barquera z Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu v Nemecku a hlavný autor štúdie.

“Tieto dynamické, antagonistické sily sú veľmi bežné v mnohých kultúrach v celej Mezoamerike a mimo nej. Ďalší autori však poznamenávajú, že dvojčatá sú často zobrazované ako kukuričné stonky, takže môžu súvisieť s kukuričnými božstvami.”

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov