TOP 10

Najinteligentnejší ľudia s najvyšším IQ na svete

iq

videní: 1.3K

William Sidis: IQ 250-300

Meno William Sidis vám možno nič nehovorí, ale mnohí medzi ním a postavou Matta Damona vo filme Dobrý Will Hunting našli paralelu. Skutočný Sidis sa zapísal na Harvardovu univerzitu vo veku 11 rokov a promoval v 16 rokoch.

Podľa jeho sestry Heleny sa Sidis niekoľko rokov pred svojou predčasnou smrťou na mŕtvicu v roku 1944 vo veku 46 rokov podrobil testu IQ, ktorý mu zadal psychológ. Vysvetlila, že psychológ nikdy predtým nevidel také vysoké skóre a povedal, že sa pohybuje medzi 250 a 300, ale toto tvrdenie bolo odvtedy spochybnené.

Terence Tao: IQ 225-230

Terence Tao už ako dieťa vynikal v matematike. Počty sa začal učiť, keď mal 7 rokov – v tom istom roku, keď začal chodiť na strednú školu. Vo veku 20 rokov získal Tao (známy aj ako “Mozart matematiky”) doktorát na Princetonskej univerzite. V tom istom roku (1996) nastúpil na fakultu Kalifornskej univerzity v Los Angeles a o štyri roky neskôr bol povýšený na profesora.

V roku 2006 Tao získal Fieldsovu medailu, ktorá sa považuje za Nobelovu cenu za matematiku. Jeho inteligenčný kvocient sa údajne pohybuje od 225 do 230.

Marilyn vos Savant: IQ 228

V septembri 1956, keď mala Marilyn vos Savant 10 rokov, jej Stanford-Binetov test na úrovni dospelých odhalil IQ 228 a zodpovedajúci mentálny vek 22 rokov a 11 mesiacov. Približne o 30 rokov neskôr bola na päť rokov zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov v kategórii “Najvyššie IQ” pre výsledky v detstve aj v dospelosti.

(Spoločnosť nakoniec túto kategóriu v roku 1990 vyradila, pretože čísla sa považujú za nepresné, hoci vos Savant bola neskôr uvedená do Guinnessovej siene slávy).

Christopher Hirata: IQ 225

Keď bol Christopher Hirata na základnej škole, zvládol už počítanie a pokročilú fyziku. Po ukončení strednej školy vo veku 14 rokov študoval fyziku na Kalifornskom technologickom inštitúte.

O štyri roky neskôr sa Hirata dostal na Princetonskú univerzitu, kde v roku 2005 získal doktorát z fyziky. Od roku 2013 pôsobí ako profesor na katedre fyziky a astronómie Štátnej univerzity v Ohiu, kde sa špecializuje na tmavú energiu a astrofyziku. Podľa BBC má Hirata “druhé najvyššie potvrdené IQ” – skóre 225.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov