TOP 10

Vesmír: Teórie o vesmíre, ktoré vám v noci nedajú spať

vesmír

videní: 1.1K

Zdrvujúce uvedomenie

Všetci vieme, že Zem nie je plochá. Táto teória bola vyvrátená už pred rokmi. Ale ja sa chystám povedať niečo, čo vám vyrazí dych. Možno je to tak, že náš vesmír je namiesto toho plochý. Priestorová plochosť vznikla ako teória vďaka štúdiu kozmických mikrovĺn.

Ak vás už teraz bolí hlava, možno by ste si mali dať paracetamol, pretože sa chystá veľký zvrat. Teoreticky plochý vesmír sa bude rozpínať a to neustále. Uvádza sa, že sa zastaví po nekonečne dlhom čase. To však veci len zamotáva, pretože nekonečno trvá večne.

Podľa tejto teórie sa zdá, že žijeme na jednej obrovskej palacinke, do ktorej sa sype nekonečný prísun cesta.

Falošné vákuum

Je realita, ako ju poznáme, všetko, čo existuje? Podľa teórie falošného vákua nie. Môžeme si myslieť, že sme vo veľkom vákuu. Nie som si istý, prečo sa používa slovo „vákuum“, ale držte sa ma! Naše vákuum je však len jedným z rôznych vákuí, možno iných realít.

Pozrite sa na to takto. Sme v údolí a myslíme si, že naša realita je jediná. Medzitým neďaleko existuje iné údolie, ktoré sa tiahne ešte hlbšie. To je takzvané „skutočné vákuum“.

Ak vám to neznie dosť mätúco, potom si uvedomte toto. Nepravé vákuum by mohlo potenciálne znamenať katastrofu pre náš vesmír. Keďže tieto teórie vákua sa zaoberajú energiou, mohli by vyústiť do energetického výbuchu, ktorým by sa mohla preraziť bariéra medzi vákuami.

Falošné vákuum a pravé vákuum by sa nemali miešať. Aj relatívne malé množstvo pravého vákua by mohlo preťať falošné vákuum a rozrezať našu realitu na kúsky. V podstate by to bolo na nič.

Teória multiverza

Takto je to skôr. Myšlienku multiverza pravdepodobne poznáte z filmov Marvelu a podobne. Ale multiverzum nie je len pohodlný spôsob, ako reštartovať svoju upadajúcu sériu.

Prekvapilo ma, keď som sa dozvedel, že táto teória siaha až do starovekého Grécka. Ešte viac ma prekvapilo, že títo ľudia hovoria o atómoch, o ktorých som si vždy myslel, že sú novším objavom.

Starovekí myslitelia špekulovali, že keď sa atómy zrazili, viedlo to k vzniku ďalších vesmírov.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov