Zaujímavosti

Ryža: Je bezpečné jesť zvyšky a prečo jej zohriatie nepomôže?

ryža

videní: 818

Emetické ochorenie (tzv. vracanie)

Syndróm vyprážanej ryže môže spôsobiť zvracanie, keď si vaše telo všimne baktérie počas prvých jednej až šiestich hodín po konzumácii. „Akonáhle skonzumujete túto ryžu, vaše telo si to okamžite uvedomí a vyvráti ju,“ hovorí Schneider.

Hnačkové ochorenie

Pokiaľ ide o isté príznaky otravy jedlom spôsobenej baktériou B. cereus, bežná je hnačka spôsobená syndrómom vyprážanej ryže. „Mikroorganizmus môžete prehltnúť, a ak prežije a usadí sa vo vašom tráviacom trakte, môže začať produkovať tieto toxíny vo vašom tele,“ hovorí Schneider. Vtedy, keď vaše telo toxíny predsa len vylúči, dostanú sa von druhým koncom. To sa zvyčajne začne šesť až 15 hodín po tom, čo ste zjedli kontaminovanú potravinu, a môže trvať až 24 hodín.

Vážnejšie ochorenia

Syndróm vyprážanej ryže zriedkavo spôsobuje vážnejšie ochorenia okrem vracania a hnačky. V jednom ohnisku nákazy z roku 1993, o ktorom sa písalo v týždenníku Morbidity and Mortality Weekly Report, bola najčastejším príznakom nevoľnosť, po ktorej nasledovali bolesti brucha a hnačka.

Vo veľmi zriedkavých prípadoch, ak je prítomný dostatok baktérií, však môže byť smrteľný: Ako uvádza časopis Journal of Clinical Microbiology, v roku 2008 zomrel mladý muž po konzumácii varených cestovín, ktoré boli ponechané pri izbovej teplote päť dní a neskôr sa zistilo, že obsahovali obrovské množstvo baktérie B. cereus.

Môže opätovné ohrievanie zničiť baktérie, ktoré spôsobujú problémy?

Žiaľ, nie. Spóry, ktoré B. cereus produkuje, sú mimoriadne odolné voči teplu, takže sa ich nezbavíte žiadnym ohrievaním, ktoré doma vykonáte. Ak vaša vyprážaná ryža zostala niekoľko hodín pri izbovej teplote alebo ak si nie ste istí, ako dlho bola vonku, nemali by ste ju ohrievať v mikrovlnnej rúre. Najbezpečnejšie je vyhodiť ju do koša.

Ako častý je syndróm vyprážanej ryže?

Podľa údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa v Spojených štátoch ročne vyskytne približne 63 400 prípadov syndrómu vyprážanej ryže. Pre porovnanie, ročne sa vyskytne približne 265 000 prípadov infekcie E. coli. Prevažná väčšina infekcií spôsobených B. cereus sú menej závažné ochorenia; CDC odhaduje, že z týchto 63 400 prípadov je B. cereus každoročne zodpovedný len za 20 hospitalizácií.

Aké ďalšie potraviny môžu spôsobiť syndróm vyprážanej ryže?

Hoci ryža je potravina najčastejšie kontaminovaná vysokým množstvom B. cereus, existuje niekoľko ďalších potravín, ktoré môžu spôsobiť syndróm vyprážanej ryže. Patria medzi ne iné obilniny, cestoviny, fazuľa, zemiaky a niektoré druhy zeleniny. Schneider hovorí, aby sme si dávali pozor na potraviny, ktoré pochádzajú zo zeme a ktoré zvyčajne varíme pri vysokej teplote (metódami, ako je varenie) a potom pred konzumáciou vychladnú.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov