Foto

Syr: Ak na syre vidíte biely prach, je to práve toto

syr

videní: 2.6K

Tieto baktérie spotrebúvajú kyselinu mliečnu a uvoľňujú malé bublinky plynu

Tie sa zachytia v syre a potom prasknú, čím sa vytvoria tieto malé dierky. Veľkosť dierok závisí od teploty mlieka a jeho kyslosti. Väčšina švajčiarskych syrov má veľmi veľké otvory. Tento syr sa vyrába pri teplote 21 °C a takto zostáva približne šesť týždňov. Výrobok je teda veľmi mäkký a bublinky sú mimoriadne veľké.

Pravdepodobne ste si tiež všimli, že niektoré syry sú pokryté bielym prachom. Nemajte obavy, nie sú plesnivé a sú úplne bezpečné na konzumáciu. Tieto prachové čiastočky sa nazývajú kryštáliky mliečnanu vápenatého, známe aj ako „syrové kryštáliky“, a znamenajú, že syr je aromatický a dobre vyzretý.

Po priemyselnej revolúcii boli ľudia nahradení strojmi. Po celom svete sa otvorili továrne na výrobu syra. Dnes, 10 000 rokov po vynájdení syra, existuje viac ako 2 000 druhov syra. Pravdepodobne najobľúbenejším na celom svete je mozzarella. Tento druh syra sa vyrába z byvolieho mlieka a pochádza z Talianska. Možno si myslíte, že Taliani sú národom, ktorý konzumuje najviac syra, ale mýlite sa. Najväčšími fanúšikmi syra sú Francúzi, ale Taliansko je tesne na druhom mieste.

O histórii by som mohol hovoriť donekonečna, ale je čas to ukončiť

Mám pre vás len pár tipov, ktorými by ste sa mali riadiť, ak si chcete syr vychutnať:

  1. Neskladujte ho v blízkosti silne zapáchajúceho výrobku. Syr veľmi dobre absorbuje iné vône, takže vám pokazia pôvodnú vôňu a chuť syra.
  2. Nepasterizovaný syr nekrájajte, kým nie ste pripravení ho podávať.
  3. Pred podávaním nechajte syr priamo z chladničky pol hodiny odstáť; čo sa týka chladených syrov, vyberte ich niekoľko hodín vopred.

 

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov