Zaujímavosti

Ako vyzerala hygiena, zdravie a choroby v 19. storočí?

choroby

videní: 572

 

Duševné choroby

Liečba duševných chorôb alebo nervových porúch sa od stredoveku mierne zmenila. Tí, ktorí trpeli na nižšej úrovni, boli zamknutí v okresných azylantoch. Súkromné ​​„blázince“ boli často výnosnými inštitúciami. Ženy tam mohli byť zavreté svojím manželom, ak by nebol spokojný s ich správaním. Takéto dramatické príbehy boli predmetom populárnej beletrie, ako napríklad Žena v bielom od Wilkie Collinsovej.

choroby

Nemocnice

Viktoriánska medicínska scéna nebola vôbec zlá. V Londýne sa stredoveká nadácia St Thomas’s musela presťahovať, aby uvoľnila miesto pre železničnú trať; jej nové sídlo bolo vedľa Temže, kde bol teraz čistý vzduch vďaka nádhernému novému odvodňovaciemu systému Bazalgette. Napriek tomu Florence Nightingale trvala na otvorených balkónoch a vzdušných oddeleniach, aby pôsobili proti akejkoľvek miasme a jej návrhy ovplyvňovali architektúru nemocníc po celé desaťročia.

Mnoho nemocníc bolo založených na výskum špecifických chorôb, ako je tuberkulóza, a starostlivosť o ľudí, ktorí ňou trpeli.

Stredné triedy odsúdili chudobných, že sa spoliehajú na šarlatánske lieky: stredné triedy si mohli dovoliť náležitú lekársku starostlivosť; chudobní nemohli. Pouliční predajcovia, ktorí sú v prípade potreby pripravení na predávanie čohokoľvek, predávali patentové lieky na princípe „žiadna liečba, žiaden plat“. Moderní šarlatáni si mohli zo svojho tovaru dobre zarobiť na živobytie. John St. John Long tvrdil, že lieči tuberkulózu mazom a liečivými parami. Dokonca ani obvinenie zo zabitia ho neodradilo na dlho. Ľahko si mohol dovoliť zaplatiť pokutu z príjmu 13 000 GBP. Zomrel vo veku 36 rokov – na tuberkulózu.

Populárna tlač bola plná reklám na pochybné liečivé prostriedky. Kaye’s Worsdell’s pilulky boli „najlepším liekom, ktorý je možné užívať za každých okolností, pretože pri používaní nevyžaduje žiadne diéty alebo obmedzenia a ich včasná aplikácia vylieči všetky ťažkosti“. Univerzálna tableta Jamesa Morisona bola zložená z aloe a kypriaceho prášku; zomrel s majetkom pol milióna libier.

Pre konkrétnejšie choroby vyskúšaj prášok na horúčky Dr Jamesa, ktorý obsahoval antimón a amoniak v toxických množstvách. Anderson’s Scots pilulky na trávenie spôsobili chronickú zápchu. Steelsove aromatické pastilky sľúbili „napraviť zlo, ktoré prinieslo zhýrenie“ (zahalený odkaz na syfilis), ale vyústili iba do bolestivého a nebezpečného zápalu. Niekoľko „liečivých prostriedkov“ pre bábätká, napríklad Godfreyov Cordial, obsahovalo ópium, ktoré určite utíšilo deti, ale predávkovanie môže byť smrteľné, najmä v kombinácii s ginom.

Samoliečba

Chloroform bol užitočný pri bolestiach zubov. Alebo si môže pacient vyskúšať morfium alebo laudanum, ďalší derivát ópia. Všetci ich mohli kúpiť od lekárnikov, bez akýchkoľvek otázok.

Pokrok v medicíne

Florence Nightingale zmenila sestry na vysoko kvalifikovaných odborníkov. Aj ostatné odvetvia lekárskej profesie zriadili skúšobné a disciplinárne orgány, ktoré poskytujú uznávané kvalifikácie. V lekárskych poznatkoch sa dosiahol obrovský pokrok. Miera úmrtnosti spôsobená pooperačnými šokmi a „nemocničnou gangrénou“ dramaticky poklesla, keď operácie vykonávali na pacientoch v anestézii, operačná sála bola dezinfikovaná karbolom a chirurg si umyl ruky.

Zdroj: bl.uktopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov