TOP 10

Veci, ktoré „každý vie,“ no pritom sú nepravdivé

veci

videní: 946

Abner Doubleday vynašiel baseball

Podľa tohto populárneho mýtu vynašiel baseball v roku 1839 na kravskej pastve neďaleko Cooperstownu v štáte New York muž menom Abner Doubleday. Táto historka získala na dôveryhodnosti v roku 1905, keď bola vymenovaná komisia na preskúmanie pôvodu hry a rozhodla sa vychádzať zo svedectva jedného muža. Neskôr však bola dôveryhodnosť tohto muža spochybnená.

Jeff Idelson, bývalý prezident americkej Baseballovej siene slávy, potvrdil, že hra nikdy nebola vynájdená len na jednom mieste.

Pokiaľ ide o históriu baseballu, autorom prvých pravidiel bol oficiálne Alexander Joy Cartwright, ktorý ich nevymyslel pre nikoho iného ako pre baseballový klub „The Knickerbockers“.

Z dážďovky rozdelenej na polovicu sa stanú dva červy

Naozaj dúfame, že ste to ako dieťa vyskúšali len párkrát.

Aj keď to tak možno nevyzerá, dážďovky majú odlišné hlavy a chvosty. Hlava červa je vždy umiestnená na konci, ktorý je najbližšie k napučanému pásu, ktorý obklopuje živočícha, známemu ako clitellum. Keď sa dážďovka rozdelí na polovicu, nevyrastú z nej dve nové dážďovky. Ak sa však živočích rozreže za klitorisom, hlava môže prežiť a dorásť jej chvost. Pôvodný chvost červa nebude schopný vytvoriť novú hlavu a odumrie.

Ťavy skladujú vodu v hrboch

Čo si ukladajú v hrboch, keď nemajú vodu? Odpoveďou je tuk – nie voda.

Tuk nahromadený v hrboch tiav slúži ako energetická rezerva. Vodu si ukladajú predovšetkým do krvného obehu, vďaka čomu sa výborne vyhýbajú dehydratácii. Ťavy môžu vydržať až sedem dní bez pitia, ale keď sa napijú, vyčerpajú naraz až 225 litrov! To stačí na nasýtenie štvorčlennej rodiny počas najsuchších letných popoludní.

Hady počujú a reagujú na hudbu

Hady sú schopné počuť, ale počujú menej prostredníctvom vonkajších uší (ktoré im samozrejme chýbajú) a prostredníctvom nízkofrekvenčných vibrácií, ktoré zachytávajú cez čeľustné kosti.

Napriek tomu, že to tak vyzerá, hady sú, bohužiaľ, hluché k bežným zvukom šíriacim sa vzduchom, ako je hudba.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov