TOP 10

Veci, ktoré „každý vie,“ no pritom sú nepravdivé

veci

videní: 920

Veci, ktoré „každý vie,“ no pritom sú nepravdivé: Myslíte si, že káva pochádza zo zŕn, alebo veríte, že vo vesmíre nie je gravitácia? Zabudnite na všetko, čo ste si mysleli, že viete.

Mount Everest je v skutočnosti nie je tá najvyššia hora na svete a španielska chrípka nepochádza zo Španielska. Gajdy nie sú škótske a delfíny nie sú priateľské. Ak vám nič z toho, čo hovorím, nedáva zmysel, ste na správnom mieste. Toto sú veci, ktoré „každý vie,“ no pritom sú nepravdivé

Veci, ktoré „každý vie,“ no pritom sú nepravdivé

V dúhe je 7 farieb

Vlastne je ich skôr milión!

Tie, ktoré jasne vidíme, červená, žltá, oranžová, zelená, indigová, modrá a fialová, patria do tzv. viditeľného spektra. Koralové, ružové, hnedé, vodové a tak ďalej sú tam všetky – len sú voľným okom neviditeľné.

Dúhu si tiež predstavujeme v podobe oblúka – sú to však úplné kruhy. Nevidíme celý kruh, pretože z nášho pozemského pohľadu môžeme pozorovať len svetlo odrazené nad horizontom.

Tekutý piesok vás vtiahne pod hladinu

Je to slávna hollywoodska fraška. Niekto uviazne v tekutom piesku a zmizne pod pieskom. Našťastie, pravda je oveľa jemnejšia. Ľudia sa môžu do tohto typu pôdy ponoriť len čiastočne a laboratórne simulácie potvrdili tento málo známy fakt.

Tekutý piesok nie je nič iné ako obyčajný piesok, ktorý bol nasýtený vodou do takej miery, že sa znížilo trenie medzi časticami piesku, čím sa stali neschopnými udržať akúkoľvek váhu. Táto zmes sa najčastejšie vyskytuje v blízkosti delt veľkých riek. Môže sa tiež vytvoriť, keď zemetrasenie spôsobí uvoľnenie vody z podpovrchových nádrží. Najväčšie riziko tekutého piesku spočíva v tom, že v ňom môžete uviaznuť práve pri prílive a odlive. Bol by to strašný spôsob, ako sa dostať do vody.

Španielska chrípka prišla zo Španielska

Keďže je známa ako „španielska chrípka“, mnohí ľudia sa domnievajú, že pochádza zo Španielska. Nikto však nevie, odkiaľ chrípka pochádza. Určite nepochádzala zo Španielska. V skutočnosti malo Španielsko menej prípadov ako mnohé iné krajiny.

Ako španielska chrípka sa stala známou len preto, že Španielsko bolo jedným z prvých (ak nie prvým), ktoré o nej široko informovalo. Keďže počas prvej svetovej vojny boli neutrálni (a mali svoje vlastné veci), ich tlač bola nespútanejšia ako v iných krajinách. Krajiny zapojené do vojny, ako napríklad Spojené kráľovstvo, Spojené štáty a Rusko, potláčali poznatky o chrípke na minimum, aby si udržali morálku.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov