videní: 930
Vždy ti všade hovoria, aby si si čítal zloženie svojich obľúbených jedál. Povedz úprimne, koľkokrát si to urobil? My ti dnes ukážeme tie najšialenejšie ingrediencie, ktoré sa bežne dostávajú do našich jedál. Určite ostaneš prekvapený.
Ľudia po stáročia pridávajú do jedál prísady na zlepšenie chuti a zachovanie sviežosti. Zatiaľ čo v minulosti sa používali bežné veci ako soľ a ocot, v týchto dňoch nikdy neviete, aké bláznivé ingrediencie schovali výrobcovia do jedál. Poďme sa teda spoločne pozrieť na desať najšialenejších ingrediencií, ktoré sme našli v našich jedlách.
Dusičnan sodný
Populárna konzervačná látka, ktorá svoje využitie našla pri mäse, hot dogoch a iných potravinárskych výrobkoch. Používa sa taktiež pri výrobe dymovníc a pyrotechniky. Štúdie poukazujú na to, že práve dusičnan sodný zvyšuje riziko srdcových ochorení.
BPA
Zvyčajne sa nenachádza priamo v jedle (dúfajme), často sa však používa na výrobu plastov v ktorých jedlo skladujeme. Stále nebol dokázaný žiaden negatívny vplyv na človeka. Existuje však obava z účinkov, ktoré môžu mať vplyv na dojčatá prostredníctvom detskej výživy a mliečnych fliaš.
Polysorbát 60
Tento emulgátor sa používa ako náhrada za mliečne výrobky v pečive, pretože sa nerozkladá. To môžeme potvrdiť. Tejto veci sa nedotknú ani baktérie…
Rennet – Syridlo
Používa sa na výrobu syrov. Tento enzým je extrahovaný z vnútornej sliznice mladého teľacieho štvrtého žalúdka, čo je dôvod, prečo sa v niektorých krajinách, ako napríklad v Spojenom kráľovstve, syry označujú ako vhodné alebo nevhodné pre vegetariánov.
BHT
Butylhydroxytoluen je organická zlúčenina používaná ako antioxidačná prísada v palivách pre prúdové motory, oleji pre elektrické transformátory a taktiež v cereáliách na raňajky.