Foto

Psychologické účinky, ktoré ovplyvňujú milióny ľudí

psychologické účinky

videní: 1.9K

Ľudia kupujú drahé veci zámerne

Ide o Veblenov efekt – ekonomicky neodôvodnený dopyt po drahých výrobkoch. Tento efekt sa často pozoruje u mladých ľudí, ktorým záleží na udržaní si spoločenského statusu. Zľavnené výrobky alebo tovar, ktorý je vo výpredaji, považujú za chybný.

  • Ako sa vyhnúť tomu, aby ste sa zamotali? Považujte sa za chytených týmto efektom, ak sa usilujete o najnovšiu tašku Gucci alebo výlet do Európy len preto, aby ste vytvorili ďalší skvelý príspevok na Instagrame. Pri kúpe ďalšej drahej veci si položte otázku: „Platíte za vysokú kvalitu alebo spoločenskú prestíž?“.

Ľudia majú radi tých, ktorí robia chyby

Toto je príklad efektu prepadnutia. Úspešne vyzerajúci ľudia, ktorí robia chyby a vyzerajú smiešne, sú pre nás príťažlivejší. Dokonalosť si od nás udržiava odstup a môže nás dokonca dráždiť.

  • Ako sa vyhnúť tomu, aby ste sa zamotali? Nebojte sa vyzerať nešikovne alebo sa správať hlúpo! Navyše je oveľa jednoduchšie stretávať sa s ľuďmi, keď sme sami sebou, a nie keď sa správame ako králi a kráľovné.

Ľudia preceňujú množstvo pozornosti, ktorú dostávajú

Efekt pozornosti je pocit, že sa na vás niekto pozerá a že si ľudia všímajú všetky vaše chyby. Ak si žena zabudne naniesť riasenku na jedno oko, bude si istá, že si to všetci okolo nej všimnú a budú sa jej smiať.

  • Ako sa vyhnúť tomu, aby ste sa zamotali? Ľudia si naše chyby všímajú oveľa menej, ako si myslíme. Ak máte na tričku škvrnu, príliš sa ňou nezaoberajte. Len sa zamyslite nad tým, ako často si niekedy všimnete chyby iných ľudí… nestáva sa to často.

Čím viac ľudí vás obklopuje, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa vám niekto pokúsi pomôcť, keď to budete potrebovať

Tu platí efekt okolostojacích. Čím viac ľudí obklopuje človeka, ktorý potrebuje pomoc, tým menšia je pravdepodobnosť, že niektorý z nich skutočne pomôže. Ak je na jednom mieste veľa ľudí, každý z nich si pravdepodobne myslí, že pomôže niekto iný. Preto nikto nepomôže.

  • Ako sa vyhnúť tomu, aby ste sa dostali do pasce? Ak sa vám na verejnom mieste náhle urobí zle, nevolajte na celý dav. Namiesto toho požiadajte konkrétnu osobu, aby vám pomohla. Takto budete mať väčšiu šancu, že vás niekto vypočuje.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov