Foto

Psychologické účinky, ktoré ovplyvňujú milióny ľudí

psychologické účinky

videní: 1.8K

Psychologické účinky, ktoré ovplyvňujú milióny ľudí: Ľudský mozog sa niekedy správa naozaj zvláštne! Prinúti nás správať sa iracionálne, veriť úplným nezmyslom a dokonca môže zmeniť naše spomienky. Každé rozhodnutie, ktoré urobíme, má však svoj dôvod. Čo teda presne určuje rozhodnutia, ktoré robíte?

Psychologické účinky, ktoré ovplyvňujú milióny ľudí

Cudzí ľudia môžu ovplyvniť správanie človeka

Ide o Zajoncovu teóriu (sociálna facilitácia). Doma môžete chodiť v starom roztrhanom tričku, ale na verejnosti sa môžete správať ako dáma. Správanie človeka však nezávisí len od jeho spoločnosti, ale aj od počtu neúmyselných svedkov, ktorými je v určitom okamihu obklopený. Napríklad muž sa pravdepodobne vzdá svojho miesta vo verejnom autobuse, aby zapôsobil na dámu.

  • Ako sa vyhnúť zamotaniu? Z času na čas si položte otázku: „Prečo to robím? Je to preto, aby som na niekoho zapôsobil a aby ma mal rád, alebo preto, že to chcem?“

Vzhľadom na záujem osoby o experiment sa môže správať odlišne

Uplatňuje sa tu Hawthornský efekt. Nové prostredie dokáže vystupňovať náš záujem o experiment alebo udalosť, čo nás núti správať sa inak, konať usilovnejšie a lojálnejšie a podať falošne pozitívny výsledok. Napríklad v supermarkete vám povedzme ponúknu ochutnať rybiu pastu s novou príchuťou a vyplniť dotazník. V obchode jej možno dáte vysokú známku, ale doma si uvedomíte, že na nej nie je nič zvláštne.

  • Ako sa vyhnúť tomu, aby ste sa pri tom pristihli? Snažte sa myslieť jasne a kriticky. Odpovedanie na prieskum alebo experiment vás nezaväzuje dať najvyššiu známku len preto, že ste boli vybraní, aby ste sa zúčastnili ako odborník.

Ľudia si lepšie pamätajú nedokončené úlohy ako dokončené

Platí tu efekt Zeigarnik. Človek si s väčšou pravdepodobnosťou zapamätá veci alebo činnosti, ktoré ešte neboli dokončené. Napríklad čašník si na vašu objednávku spomenie, až kým vám ju neprinesie, a potom presunie svoju pozornosť na iných hostí. Je to podobné, ako keď predávate žene, ktorá si už vybrala svadobné šaty niekde inde – nebude si pamätať šaty, ktoré ste jej ukázali.

  • Ako sa vyhnúť tomu, aby ste sa zamotali? Je lepšie dokončiť všetko, čo robíte, aby ste sa vyhli tomu, že vám to uviazne v pamäti. Dokončite to aspoň vo svojej hlave. Pomôže vám to zostať nohami na zemi a prestať sa pýtať „Čo keby…“.
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov