videní: 968
Zbohom, hnedé banány! Prehľadali sme staré kuchárske knihy a vyspovedali odborníkov, aby sme zistili, ako ich udržíme čerstvé.
Existuje niečo chutnejšie ako čerstvé ovocie? Áno, horká čokoláda. Ale čerstvé ovocie je určite na prvom mieste a je ťažké prekonať chuť zrelého banánu. Ak ste ako my, vždy sa ich snažíte udržať čerstvé, najmä ak ste si ich kúpili hromadu, ale chcete zjesť vždy len jeden.
Tu je niekoľko najúčinnejších spôsobov, ako môžete zabrániť tomu, aby vaše banány príliš rýchlo zhnedli. (Plán B je upiecť viac banánového chleba!)
Banány: Ako zabrániť ich skorému pokazeniu?
Vešajte ich
Ukázalo sa, že existuje vedecký dôvod, prečo by ste ich mali vešať na háčik. Začínajú dozrievať hneď po odtrhnutí zo stromov – zo stopiek sa hneď po odtrhnutí uvoľňuje plyn etylén, ale keď ich zavesíte na háčik, plyn pôsobí pomalšie. Zavesením banánov sa tiež zabráni ich otlačeniu na pulte, ku ktorému sú náchylnejšie pri ďalšom dozrievaní.
Môžete si vybrať košík na ovocie so zabudovaným háčikom alebo malý háčik pod skriňu vyrobený špeciálne na banány. V oboch prípadoch udržujte banány pri izbovej teplote, kým dozrievajú na háčiku.
Kupujte zelené banány
Najjednoduchší spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť banánov, je kúpiť čo najzelenšie banány, ktoré nájdete. Zbierajú sa ešte zelené, potom pomaly dozrievajú a časom dosiahnu žiarivo žltú farbu, ktorú milujeme. Namiesto toho, aby ste chytili dokonale dozreté, ktoré si vyhliadnete na banánové muffiny, vezmite si zelený trs, ktorý môžete zavesiť na háčik a sledovať, ako dozrieva.
Stonky banánov zabaľte do plastovej fólie
Pamätáte si na etylén, ktorý spôsobuje dozrievanie banánov? Pochádza zo stoniek, čo znamená, že tieto stonky môžete zabaliť do plastového obalu alebo hliníkovej fólie, aby ste spomalili proces dozrievania. V obchodoch s potravinami môžete vidieť, že sa predávajú trsy banánov s plastovou fóliou na stonkách, ale najlepšie výsledky dosiahnete, ak ich rozoberiete a stonky zabalíte jednotlivo.