Zaujímavosti

Modré oči: Fascinujúce vedecké fakty o modrých očiach

modré oči

videní: 1.2K

Modrookí ľudia majú vyššie riziko makulárnej degenerácie

Nech sa to zdá akokoľvek zvláštne, farba vašich očí môže zvyšovať riziko niektorých očných ochorení. Viaceré štúdie poukázali na súvislosť medzi makulárnou degeneráciou a modrými očami. Makula je centrálna časť sietnice oka, ktorá premieňa obraz na elektrické signály, ktoré sa potom prenášajú do mozgu. Keď sa bunky makuly poškodia, začnete strácať centrálne videnie.

„Vzťah medzi degeneráciou makuly a modrými očami je celkom dobre známy,“ hovorí doktor Chhablani. Je to pravdepodobne preto, že modré oči prepúšťajú do oka viac svetla, ktoré môže oko poškodiť, vysvetľuje.

Modrookí ľudia majú menej sivých zákalov

Pozitívom je, že modrookí ľudia môžu mať nižšie riziko vzniku sivého zákalu, keď sa šošovka oka (hneď za dúhovkou) zakalí a zhorší videnie, hovorí doktor Chhablani. Štúdia American Journal of Ophthalmology, ktorej sa zúčastnilo 3 654 Austrálčanov s tmavými a svetlými očami, zistila oveľa vyššie riziko sivého zákalu u účastníkov s tmavými očami.

Najväčším rizikovým faktorom sivého zákalu je však vek. Národný očný inštitút uvádza, že viac ako polovica Američanov vo veku 80 rokov a viac má alebo mala sivý zákal.

Modrookí ľudia majú menšiu pravdepodobnosť výskytu vitiliga

Ďalšie pozitívum? Modré oči môžu znamenať aj nižšie riziko vitiliga, ktoré sa prejavuje zosvetľovaním častí kože. Vedci predpokladajú, že gény pre modré oči a vitiligo môžu byť prepojené.

Modrookí ľudia sú citlivejší na svetlo

Odborný termín je „fotofóbia“ a áno, zdá sa, že ľudia s modrými, zelenými alebo sivými očami sú citlivejší na slnečné svetlo a dokonca aj na žiarivky. Opäť to závisí od množstva pigmentu v očiach. Menej pigmentácie znamená menšiu ochranu pred jasným svetlom.

Napriek tomu je dobré, aby sme sa všetci, bez ohľadu na farbu pleti, vlasov alebo očí, vyhýbali slnku a chránili si oči, keď sme vonku, najmä uprostred dňa.

Modrookí ľudia môžu piť viac alkoholu

Výskum naznačuje, že modrookí ľudia nielenže pijú viac alkoholu, ale môžu byť aj častejšie závislí od alkoholu. V štúdii uverejnenej v časopise American Journal of Medical Genetics mali účastníci s modrými očami o 83 % vyššie riziko závislosti od alkoholu v porovnaní s ľuďmi s hnedými očami. Následná genetická analýza ukázala množstvo interakcií medzi génmi, ktoré riadia farbu očí, a génmi, ktoré riadia závislosť od alkoholu.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov