Zaujímavosti

Modré oči: Fascinujúce vedecké fakty o modrých očiach

modré oči

videní: 1.2K

Fakty o modrých očiach

Spoločný predok je len jedným zo zvláštnych faktov o modrých očiach. Rozprávali sme sa s tromi odborníkmi, aby sme zistili ďalšie dôvody, prečo sú modré oči výnimočné.

Modrá nie je najvzácnejšia farba očí

V skutočnosti je v Spojených štátoch druhou najčastejšou farbou očí po hnedých. Podľa Americkej oftalmologickej akadémie má modré oči približne 27 % Američanov, zatiaľ čo 45 % má hnedé oči. Na celom svete má modré oči 8 % až 10 % ľudí, čo je stále na druhom mieste za hnedými očami, ktoré má 70 % až 80 % všetkých osôb.

Najvzácnejšie farby očí sú zelená a sivá. Ešte menšia časť ľudí má rôzne sfarbené oči, čo sa nazýva heterochrómia.

Modrookí ľudia majú vyššie riziko melanómu

Svetlá pokožka a svetlé vlasy zvyšujú riziko vzniku melanómu, ale aj modré oči. V skutočnosti sú svetlé oči rizikovým faktorom, aj keď nemáte ryšavé vlasy a/alebo svetlú pokožku, hovorí Gregory Papadeas, denverský dermatológ a bývalý prezident Coloradskej dermatologickej spoločnosti. Je to preto, že modrookí ľudia majú menej melanínu, ktorý chráni pred ultrafialovým žiarením, vysvetľuje.

Modrookí ľudia majú tiež vyššie riziko uveálneho (očného) melanómu, zriedkavého nádorového ochorenia, ktoré postihuje približne päť z milióna ľudí.

Vaše modré oči nie sú v skutočnosti modré

Farba vašej dúhovky neodráža farbu pigmentu. Namiesto toho je to súhra medzi množstvom melanínu a tým, ako odráža svetlo.

Modré oči (a iné svetlejšie farby, ktoré naznačujú menej melanínu) absorbujú menej svetla. Akékoľvek svetlo, ktoré sa dostane cez zrenicu, je rozptýlené kolagénovými vláknami, vďaka ktorým oči vyzerajú modré (kolagénové vlákna pomáhajú udržiavať štruktúru oka).

Naopak, ľudia s väčším množstvom melanínu a tmavšími očami absorbujú viac svetla.

Modrookí ľudia môžu cítiť menej bolesti

Modré oči majú aj jednu výhodu: Výskum ukázal, že ľudia so svetlými očami (napríklad modrými alebo zelenými) majú vyššiu toleranciu voči bolesti ako ľudia s tmavšími očami. V pilotnej štúdii uverejnenej v časopise Journal of Pain boli rodiace ženy rozdelené do kategórií podľa farby očí. Tie s hnedými alebo orieškovými očami mali väčšiu úzkosť, väčšie problémy so spánkom a väčšiu bolesť ako ich svetlooké kolegyne. Samozrejme, to, ako vnímame bolesť, súvisí aj s inými vlastnosťami, ako je vek, pohlavie a farba vlasov.

Modrookí ľudia môžu byť súťaživejší

Hľadáte niekoho, kto by vás vyzval na súboj vo vašom najnovšom športovom alebo akademickom úsilí? Súťažte s kamarátom s modrými očami.

Vedci, ktorí skúmali, či farba očí a určité osobnostné vlastnosti spolu súvisia, zistili, že ľudia severoeurópskeho pôvodu so svetlejšími očami sú menej príjemní, čo je len iný spôsob, ako povedať „súťaživí“. Autori štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Current Psychology, poukázali na to, že svetlookí jedinci, vrátane tých s modrými očami, sú egocentrickejší a skeptickejší. Naopak, ľudia s tmavšími očami sú vnímaní ako sympatickejší a altruistickejší.

Modrookí muži môžu mať ženský tvar tváre

Výskum ukázal, že detská modrina sa zrejme spája s črtami typickými pre ženskú tvár, ako sú menšie a ostrejšie brady, užšie ústa, menšie nosy a široko posadené oči, hovorí doktor Peter Frost, antropológ, ktorý skúma úlohu pohlavného výberu pri formovaní viditeľných ľudských čŕt. Hnedé oči sa spájajú s mužskými črtami tváre, ako sú širšie brady a ústa, väčšie nosy a obočie a bližšie posadené oči.

Niektoré z týchto skutočností možno vysvetliť tým, že iné ako hnedé farby očí sa zrejme vyvíjajú ľahšie, ak majú telesné tkanivá počas vývoja plodu vyššiu hladinu estrogénu, hovorí Frost. „Ak má plod mužského pohlavia viac estrogénu, ako je priemer, s väčšou pravdepodobnosťou sa u neho vyvinú modré oči a ženskejšia tvár,“ vysvetľuje. „Táto súvislosť u žien neexistuje, pretože ženský plod má za normálnych okolností v telesných tkanivách dostatok estrogénu na to, aby sa tvár feminizovala.“

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov