Zaujímavosti

Viete, čo robia muchy v skutočnosti na jedle?

muchy

videní: 1.1K

 

Majú jedinečné oči – každé oko je zložené z 3000 až 6000 menších očí. Oči sa nepohybujú a mucha aj napriek tomu má skoro 360 stupňové videnie. Vidia za svoj chrbát. Takže nech ste kdekoľvek, mucha určite vidí vás a každé ďalšie nebezpečenstvo. Okrem toho majú tri jednoduché oči na čele, ktoré im slúžia ako kompas.

Majú taktiež úžasný rekreačný čas. Teraz už zrejme viete, prečo je muchu niekedy ťažké zabiť. Druhý majú rozdielne vnímanie rýchlosti a my sme tak pre ne spomaleným druhom. Rýchlosť, ktorú vidíme my, je pre korytnačku dvakrát vyššia a pre muchu je približne štyrikrát menšia.

Mucha má jednu sadu krídel. Okrem páru krídel má aj takzvané ohlávky, ktoré umožňujú rýchly vzlet. Pred miliónmi rokov slúžili ohlávky ako druhý pár krídel. Teraz pomáhajú vzlietnuť a tiež udržiavať rovnováhu vo vzduchu. Ak mucha stratí jednu z ohlávok, začne lietať v kruhoch.

 

 

Aj keď ich krídla dokážu vykonať až 1000 pohybov za minútu, sú to veľmi pomalí letci, ktorí dosahujú rýchlosť 7,2 km/h. Ak mucha žije v mestskej oblasti, kde je dostatok ľudí a odpadu, neletí ďaleko od miesta bydliska. Zdržiava sa približne 970 metrov od svojho domova. Vidiecke muchy preletia aj 11 km.

Mucha nežije dlho: jej životnosť je približne 30 dní. Počas tejto doby však znesie v priemere 500 až 800 vajíčok. Nie však naraz ale po dávkach. Vajíčka sa vyliahnu do 24 hodín a celkovo trvá týždeň, kým sa vajíčko zmení na dospelú muchu a potom cyklus pokračuje. V chladnejších klimatických podmienkach môže tento proces trvať dvakrát dlhšie.

Muška lesná je najväčší druh múch, ktorý žije v Strednej a Južnej Amerike. Môžu dorásť až do 8 centimetrov. Muchy majú tiež “postele” alebo skôr ich obľúbené miesto na pobyt a spánok. Nájdu si pohodlné miesto – niekde blízko zdroja potravy – a prídu si tam v noci oddýchnuť.

Ak sa vám niekedy stalo, že váš dom zaplavili muchy, máme pre vás niekoľko tipov, ako znížiť ich populáciu. Po prvé, je dôležité pochopiť, čo ich priťahuje. Priťahujú ich iné muchy a dokonca aj vôňa múch, ktoré tam žijú. A muchy majú úžasný čuch. Ak ste teda hostili čo i len jednu muchu, počítajte s tým, že k vám príde viac hostí. Je potrebné preto očistiť steny a plochy.

Ďalej milujú odpadky a hnijúce produkty. Vajíčka kladú do zhnitého jedla a mäsa. Uistite sa teda, že máte jedlo v chladničke, zakryte ho a odpadky uchovávajte v uzavretých nádobách. A samozrejme, pravidelne tieto smeti vynášajte.

Muchy majú chuť na sladké a milujú sirupy a iné sladké tekutiny. Majú tiež radi sódu a ocot. Preto si ich uschovajte a ak niečo rozlejete, vždy po sebe utrite.

Nakoniec sa radi schovávajú a žijú v špinavých a netesných kanalizačných kanáloch – odtiaľ požierajú baktérie. Preto vždy vyčistite odtoky a okamžite opravte všetky netesnosti.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov