Foto

Najvplyvnejšie fotografie všetkých čias, ktoré otriasli svetom

fotografie

videní: 1.6K

Havária vzducholode Hindenburg, Sam Shere, 1937

Túto fotografiu 245 metrov dlhej nemeckej osobnej vzducholode LZ 129 Hindenburg zhotovil Sam Shere zo služby International News Photos na námornej leteckej stanici Lakehurst v štáte New Jersey 6. mája 1937. Bola zhotovená presne v čase, keď sa na veľkolepej lodi vznietil horľavý vodík, v dôsledku čoho veľkolepým spôsobom vybuchla v jasne žltých plameňoch a zahynulo 36 ľudí.

Shere bol jedným z takmer dvoch desiatok fotografov, ktorí sa snažili zdokumentovať rýchlo sa odohrávajúcu tragédiu. Ale práve jeho snímka, ktorá sa vyznačuje bezprostrednosťou a hrôzostrašnou veľkoleposťou, sa stala najznámejšou – vďaka tomu, že bola uverejnená na titulných stranách novín po celom svete a v časopise LIFE a o viac ako tri desaťročia neskôr bola použitá na obale prvého albumu skupiny Led Zeppelin.

Cindy Sherman, filmový záber bez názvu, 1978

Cindy Sherman je americká fotografka a filmová režisérka, známa najmä svojimi konceptuálnymi portrétmi. Od svojho vstupu na umeleckú scénu koncom 70. rokov bola Cindy Sherman ako osoba vždy zastretá Cindy Sherman ako objektom.

Jej snímky sa stali jednými z najcennejších fotografií, aké kedy vznikli. Manipuláciou s divákmi a pretváraním vlastnej identity si Shermanová vydobyla nové miesto pre fotografiu vo výtvarnom umení. A ukázala, že aj fotografia umožňuje ľuďom byť niekým, kým nie sú.

Bez názvu (Kovboj), Richard Prince, 1989

Obraz Richarda Princea z roku 1989 s názvom Bez názvu (Kovboj). V roku 2005 sa na aukcii predal za 1,2 milióna dolárov. Bola to najvyššia verejne zaznamenaná cena za predaj súčasnej fotografie.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov