Zaujímavosti

Horúca čokoláda: Aké sú jej výhody? Mali by ste ju vôbec piť?

horúca čokoláda

videní: 611

Prevencia cukrovky 2. typu

Pri cukrovke 2. typu sú pacienti menej citliví na inzulín. Hladina glukózy v krvi sa zvyšuje v dôsledku nedostatočnej produkcie inzulínu.

Inzulín je hormón produkovaný beta bunkami pankreasu. Reguluje koncentráciu glukózy v krvi. Ďalej udržiava glukózu v optimálnom rozmedzí; nie príliš vysokú, aby nepoškodila telesné bunky, a nie takú nízku, aby nedochádzalo k produkcii ATP.

Keďže beta bunky dohliadajú na produkciu inzulínu, skrátená produkcia inzulínu predstavuje poruchu beta buniek.

Beta bunky sú citlivé na oxidačný stres, preto by antioxidačná schopnosť flavonoidov pomohla pri riešení poruchy beta buniek.

Flavanol nazývaný katechín získava ocenenie najlepšej voľby. Katechín posilňuje mitochondrie beta buniek, čím produkujú viac ATP, čo následne zvyšuje produkciu inzulínu.

Obmedzenie srdcových ochorení

Vyššie je vysvetlené, že horúca čokoláda reguluje prietok krvi v celom tele a kakao je bohaté na polyfenolové zlúčeniny, ako sú prokyanidín, katechín, epikatechín a horčík (Mg), ktoré sa navzájom ovplyvňujú a zlepšujú zdravie srdca.

Okrem toho polyfenoly zabraňujú vzájomnému miešaniu krvných doštičiek a tvorbe zrazenín v cievach. Krvné zrazeniny a tvorba plakov sú hlavnou príčinou kardiovaskulárnych ochorení.

Okrem toho polyfenolové zlúčeniny dodávajú tepnám pružnosť a rozširujú ich, zatiaľ čo horčík posilňuje srdce. Celkovo tak znižuje riziko podozrenia na srdcové zlyhanie.

Niektoré vedľajšie účinky horúcej čokolády

Horúca čokoláda

Keď hovoríme o horúcej čokoláde alebo kakau, existuje nespočetné množstvo zdravotných výhod, ktorých negatívne účinky si nevšimneme. V skutočnosti nie sú také škodlivé účinky kakaa.

Teraz to neznamená, že diabetici začnú jesť viac čokolády. Hovoríme o kakau – „zdravej čokoláde“, ktorá má vysoký obsah flavonoidov.

Pred konzumáciou akéhokoľvek horúceho čokoládového nápoja sa stačí pozrieť na zložky z vtáčej perspektívy; niektoré môžu obsahovať cukor alebo kakaové maslo.

Na druhej strane, bežná čokoládová tyčinka má nasýtené tuky a obsah cukru, ktoré prispievajú k obezite, vysokému krvnému tlaku a zvýšenej hladine glukózy v krvi.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov