Tipy a triky

Čo presne hovorí opuch rôznych častí tela o vašom zdraví?

opuch

videní: 990

Opuchy rúk a prstov

Niekedy môžu ruky opuchnúť, keď je v tkanivách príliš veľa tekutiny. Často sa to stáva počas tehotenstva alebo pri zmene teploty.

Keď ruky opuchnú, môžu vyzerať väčšie ako zvyčajne a pokožka sa môže zdať opuchnutá alebo lesklá. Stlačením na kožu môže zostať jamka. Existuje niekoľko dôvodov, ktoré môžu spôsobiť opuchnuté ruky:

  • Slaná strava môže tiež spôsobiť opuch rúk, pretože soľ spôsobuje, že bunky zadržiavajú vodu, čo spôsobuje opuch.
  • Ruky môžu opúchať aj niektoré druhy rakoviny a lieky na chemoterapiu spolu s chodidlami, členkami, nohami a tvárou.
  • Obličky zvyčajne filtrujú prebytočnú tekutinu z tela, ale ak nefungujú dobre, tekutina sa môže hromadiť a spôsobovať opuchy.
  • Artritída môže spôsobiť opuch kĺbov a pocit stuhnutosti, najmä rúk.
  • Niekedy môžu problémy s cievami spôsobiť opuch jednej ruky.
  • Syndróm opuchnutej ruky môže spôsobiť opuchnutie jednej ruky. Podľa štúdie z roku 2020 je opuch ruky zriedkavým problémom, ktorý sa môže vyskytnúť pri používaní liekov prostredníctvom intravenóznych injekcií. Keď sa lieky injekčne podávajú opakovane do jedného miesta na tele, môže to poškodiť cievy alebo tkanivá v okolí tejto oblasti, čo spôsobí nahromadenie tekutiny a opuch ruky.

Opuchnuté nohy, členky alebo chodidlá

Niektoré príčiny opuchov nôh a členkov sú zvyčajne neškodné, napríklad dlhé státie alebo chôdza. Ak sa však opuchy objavia náhle alebo často, môže to znamenať, že niečo nie je v poriadku s vaším zdravím:

  • Srdcové zlyhanie je častým dôvodom opúchania nôh a členkov. Keď srdce nedokáže dobre pumpovať krv, hromadí sa v ňom tekutina a spôsobuje opuchy, ktoré sa nazývajú edém. Ľudia so srdcovými problémami majú často opuchnuté nohy, členky a chodidlá.
  • Ďalšou príčinou sú ochorenia pečene. Pečeň vytvára bielkovinu nazývanú albumín, ktorá zabraňuje úniku tekutiny z ciev. Ak je však pečeň chorá, nevytvára dostatočné množstvo albumínu, a preto sa tekutina zhromažďuje v nohách a členkoch.
  • Ochorenie obličiek predstavuje problém, pretože obličky kontrolujú hladinu vody a soli v tele. Ak sú poškodené, nedokážu čistiť krv ani sa zbavovať prebytočnej tekutiny, čo spôsobuje opuchy nôh a členkov.
  • Lymfedém vzniká, keď je v tkanivách príliš veľa tekutiny, pretože sú poškodené lymfatické uzliny, ktoré pomáhajú odstraňovať tekutinu. Ak sú poškodené uzliny v panve, môže to spôsobiť, že sa tekutina zhromažďuje v nohách.
  • Žilová nedostatočnosť je stav, keď žily nôh nefungujú správne, takže nemôžu posielať dostatok krvi späť do srdca.
  • Krvná zrazenina v nohe môže tiež spôsobiť opuch členka a nohy. Zvyčajne sa to stáva na jednej strane nohy.

Je veľmi dôležité venovať pozornosť signálom, ktoré nám naše telo vysiela, pretože včasné riešenie problémov môže zabrániť väčším problémom v budúcnosti. Naše telo nám často oznamuje nepríjemné pocity, bolesť alebo nezvyčajné príznaky, aby nás upozornilo, že niečo nie je v poriadku.

Ignorovanie týchto signálov môže v budúcnosti viesť k vážnejším zdravotným problémom. Ak budeme počúvať svoje telo a v prípade potreby vyhľadáme lekársku pomoc, môžeme podniknúť proaktívne kroky na udržanie svojho zdravia a pohody, čím sa môžeme vyhnúť neskorším závažnejším komplikáciám.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov