Zaujímavosti

Farba očí: Aká je tá najvzácnejšia farba očí na svete?

farba očí

videní: 2.3K

Má genetika vplyv na farbu očí?

 

 

Farba očí je pomerne zložitá a nie je taká jednoduchá, ako keď dvaja modrookí rodičia majú modrooké dieťa, hovorí Rick Sturm, docent a výskumný pracovník na Frazerovom inštitúte Queenslandskej univerzity v austrálskom Brisbane. Sturm sa vo svojej kariére zameriava na objasňovanie genetiky ľudskej pigmentácie vrátane farby očí.

“Na farbe očí sa podieľa viacero génov, ale hlavným hráčom je OCA2,” hovorí. V skutočnosti 75 % genetického príspevku k farbe očí pochádza z tohto génu, ktorý poskytuje inštrukcie na tvorbu proteínu P, ktorý sa nachádza v bunkách produkujúcich pigment melanín (melanocyty).

Dva gény, OCA2 a HERC2, spoločne určujú obsah melanínu, a tým aj farbu očí. “Gén OCA2 sa nachádza vedľa HERC2 a HERC2 má prvky, ktoré riadia reguláciu génu OCA2,” hovorí Sturm.

Niekoľko bežných variácií v géne OCA2 znižuje množstvo proteínu P, čo je dôvod, prečo existuje kontinuum farieb očí od tmavohnedej po sivomodrú.

Určujú farbu očí aj iné faktory?

Okrem génov ovplyvňuje farbu očí aj hrúbka dúhovky. “Ak je tenšia a nemáte veľa melanínu, vaše oči môžu vyzerať sivo,” hovorí Sturm.

Vysvetľuje, že dôležitá je aj geografia. Napríklad v austrálskom Brisbane je rozdelenie farby očí 25 % hnedej, 25 % zeleno-zelenej a 50 % modrej. Vo svete sa to však líši. “Hnedá farba očí prevláda v africkej a ázijskej populácii a modré oči zvyčajne prevládajú v Európe. Rozšírenie hnedých očí je však vyššie v južnej Európe a modré oči sú častejšie v severnej Európe.”

Svoju úlohu môže zohrávať aj vystavenie slnku. Sturm pozoroval pehy v očiach, “o ktorých vieme, že súvisia s vystavovaním sa slnečnému žiareniu”. Ale najvzácnejšia farba očí, ktorú doteraz videl, sú v skutočnosti bodky alebo hnedé škvrny u dospievajúcich. Videl to dvakrát a vedci stále nevedia, prečo alebo ako táto anomália vzniká, ale nemyslí si, že je to spôsobené vystavením sa slnku v takom mladom veku.

Môže mať človek dve rôzne farby očí?

Áno, genetická mutácia, ktorá ovplyvňuje vývoj melanínu v dúhovkách (tzv. heterochrómia), môže spôsobiť rôzne farby očí. V skutočnosti sú niektorí herci vrátane Kate Bosworthovej a Jane Seymourovej známi tým, že majú tento stav. Okrem toho, ak dôjde k poškodeniu očných nervov, môžete stratiť farbu očí, hovorí Sturm. Okrem toho je známe, že glaukóm a niektoré lieky na glaukóm menia farbu očí.

Môžete zmeniť farbu očí?

Existujú niektoré kontaktné šošovky a postupy, ktoré pomáhajú dočasne alebo trvalo zmeniť farbu očí, ale pozor na následky, hovorí Rapoport. “Kontaktné šošovky sú v poriadku, ale materiál nie je rovnaký ako ten, ktorý sa používa na korekciu zraku na predpis,” hovorí. “Používanie rôznofarebných kontaktných šošoviek môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku zápalu rohovky, vredov a trvalého zjazvenia.”

Možnosťou je aj umiestnenie implantátu pred dúhovku, ktorý zmení jej farbu, ale je to riskantné a nevyskúšané. “Môže spôsobiť zápal, trvalé poškodenie alebo stratu zraku,” hovorí doktorka Rapoport. Navyše, nie je to schválené Úradom pre kontrolu potravín a liečiv.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov