TOP 10

Ženy, ktoré sa vzopreli stereotypom a zapísali sa do histórie

ženy

videní: 965

Molly Pitcher

Meno, ktoré sa pravdepodobne pripisuje viacerým ženám, Molly Pitcher často označuje Mary Ludwig Hays McCauleyovú. Počas americkej revolučnej vojny sa ženy – vrátane Pitcherovej a Marthy Washingtonovej – starali o zranených vojakov a nosili na bojisko vodu na chladenie delových hlavní. Pitcher bola so svojím manželom, keď bojoval proti Britom v bitke pri Monmouthe.

Keď ho po kolapse odniesli z bojiska, Molly Pitcher sa vzoprela všetkým rodovým rolám a vyskočila, aby ho zastúpila pri nakladaní dela. Dokonca sa uvádza, že britská delová guľa jej vletela tesne medzi nohy, nezranila ju, ale roztrhla jej spodnú sukňu. Jej epická reakcia? “No, mohlo to byť aj horšie,” predtým, ako sa vrátila k nakladaniu dela.

Corazon Aquino

Corazon Aquino, ktorá sa označovala za “obyčajnú ženu v domácnosti”, sa významne podieľala na vzniku moderného filipínskeho štátu. Aquino sa začala uchádzať o prezidentský úrad po tom, ako bol jej manžel po návrate z exilu v Spojených štátoch zavraždený. V pamäti sa zapísala najmä tým, že viedla masové pokojné protesty po volebných podvodoch vo voľbách v roku 1986. Aquino bola prvou ženou – prezidentkou v Ázii a obnovila filipínsku demokraciu po 20 rokoch vlády svojho predchodcu.

Anna Nzinga

Jedna z najlepšie zdokumentovaných afrických panovníčok raného novoveku, kráľovná Anna Nzinga (známa aj ako Nzinga Mbandi), vládla kráľovstvám Ndongo a Matamba v 17. storočí v Angole. Nzinga, slávna a uznávaná štátnička aj v Portugalsku a Európe, bola šikovná vojenská taktička a skúsená politička. Mala tiež vplyv na presídlenie bývalých otrokov a obmedzenie európskeho prenikania do Afriky.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov