TOP 10

Ženy, ktoré sa vzopreli stereotypom a zapísali sa do histórie

ženy

videní: 966

Olimpia Pamphili

Švagriná pápeža Inocenta X., Olimpia Pamphili, v skutočnosti riadila katolícku cirkev a Rím v zákulisí na začiatku 17. storočia. Keď hovoril o nástupníctve, pápežský historik Ludwig von Pastor povedal: “Nešťastím pápeža bolo, že jedinou osobou v jeho rodine, ktorá by mala vlastnosti potrebné na obsadenie takejto funkcie, bola žena.”

Anne Lister

Anne Lister, niekedy nazývaná “prvou modernou lesbičkou”, bola bohatá Britka a zdatná podnikateľka, ktorá vlastnila viacero nehnuteľností a akcií v priemysle. Spolu so svojou manželkou Ann Walkerovou (áno, boli zosobášené, ale bez právneho uznania) bola Listerová prvou osobou, ktorá oficiálne vystúpila na Vignemale (najvyšší vrch francúzskych Pyrenejí) a vynikala v podnikaní.

Corrie ten Boom

Holandská kresťanka Corrie ten Boom bola ženou, ktorá sa neobmedzovala na základe rodových rolí, ale robila to, čo bolo potrebné, keď počas nacistického holokaustu zachraňovala životy mnohých Židov. Ten Boom bola mimoriadne aktívna v charitatívnej činnosti, vychovávala pestúnske deti a viedla cirkev pre mentálne postihnutých ľudí. Ten Boom, ktorú nacisti zatkli v roku 1944, už pomohla mnohým Židom utiecť pred holokaustom a mnohých dokonca ukryla v tajnej miestnosti svojho domu.

Kráľovná Lili’uokalani

Kráľovná Lili’uokalani, celým menom Lydia Liliʻu Loloku Walania Wewehi Kamakaʻeha-a-Kapaʻakea, bola posledným panovníkom Havajských ostrovov. Bola rozhodnou odporkyňou anexie Havajského kráľovstva Spojenými štátmi, bola vynikajúcou poetkou a obhajkyňou osirelých a chudobných detí.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov