videní: 1.5K
4. Paradajky
- Pokiaľ je to možné, vyhni sa nákupu paradajok v plastových nádobách . Je to preto, že nebudeš môcť skontrolovať, či sú čerstvé a tá istá nádoba môže obsahovať potraviny v rôznych stavoch zrenia.
- Pokožka paradajky by mala byť hladká a pevná a mali by mať váhu . Zrelé paradajky môžu zdvojnásobiť hmotnosť oproti nezrelým.
- Ovoňaj ich. Ak nič necítiš, paradajka ešte nedozrela. Paradajky musia voňať ako paradajky, najmä ak sú ešte pripojené k stonke.
5. Paprika
- Prvá vec, ktorú treba skontrolovať je, či má paprika intenzívnu farbu bez škvŕn.
- Potom sa musíš pozrieť nižšie. Ak má 2 alebo 3 hrbole, bude horšia ako v prípade, že má 4 hrbole. Naproti tomu paprika so 4 hrboľmi má menej semien, čo ju robí praktickejšou pre recepty.
- Skontroluj stav stonky. Ak je zelená, pevná a chrumkavý, je to príznak čerstvosti.
6. Ryby
- Najprv sa pozri na rybie oko. Skontroluj, či vyčnievajú oči a či majú žiarivú lesklú čiernu farbu.
- Koža by mala byť na dotyk jasná a hodvábna. Ak máš pocit, že je pokožka lepkavá alebo matná, ryba nie je čerstvá.
- Maj na pamäti, že rybie mäso musí byť pevné a priehľadné s elastickým a hladkým povrchom. Ak stlačíš rybie filé, nemali by na ňom zostať nijaké stopy prstov.
7. Potraviny ako cuketa
- Zameraj sa na veľkosť, pretože je to dôležitá pre príchuť. Čím je väčšia, tým je pravdepodobnejšie, že cuketa bude horká . Vyber si stredne veľkú, od 15 do 20 centimetrov. Bude mať menej semien ako väčšia, a preto bude mäsitejšia a chutnejšia.
- Potom môžeš skontrolovať stonku. Ak je stonka čerstvá, mala by byť zelená.
b