TOP 10

Veci, o ktorých ste doteraz nevedeli, čo sú zač

veci

videní: 5.1K

Lagniappe

Už sa vám niekedy stalo, že ste si niečo kúpili a predavač sa rozhodol pridať vám niečo zadarmo? Okrem toho, že je to pekné obchodné gesto, táto prax je taká dlhá, že pre ňu existuje osobitné slovo – “lagniappe”. Toto slovo prevzali španielski osadníci od pôvodných obyvateľov Južnej Ameriky. Označuje malý darček, ktorý sa dáva po kúpe nejakej veci.

V Spojených štátoch sa tento zvyk stále praktizuje v niektorých častiach, napríklad v Louisiane, zvyčajne u predajcov zeleniny.

Turofil / turofília

Ste posadnutí syrom? Možno ste práve vy tým, čo sa nazýva ” turofil”. Tento termín pochádza zo začiatku 20. storočia a skladá sa z dvoch gréckych slov “turos” pre syr a “philos” pre milovaného.

Ak nemôžete prestať myslieť na syr, môže to byť kvôli jeho návykovým vlastnostiam, ktoré sa viažu na dopamínové receptory v mozgu.

Umbra

Pravdepodobne ste nevedeli, že pre každú časť tieňa existujú rôzne názvy, ale je to pravda. Napríklad “umbra” označuje najtmavšiu časť tieňa. Po oboch jej stranách sa nachádzajú svetlejšie časti, ktoré sa nazývajú “polotieň”.

Môže to znieť hnidopišsky a zbytočne, ale tieto pojmy sú veľmi užitočné vo vede, napríklad v astronómii a fyzike.

Xenoglosia

Hoci presná existencia tohto stavu nebola overená, “xenoglosia” je fascinujúci pojem. Opisuje niekoho, kto je náhle schopný hovoriť iným jazykom, ktorého si nie je vedomý.

V jednom článku sa tvrdí, že u istej Indky sa vyvinula sekundárna osobnosť a začala prejavovať schopnosť hovoriť bengálčinou, teda jazykom, ktorý nie je jej materinským jazykom a s ktorým nebola nijako oboznámená. Podľa článku by to mohol byť dôkaz reinkarnácie. Alebo možno tajne používala Duolingo. Čo si myslíte vy?

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov