Zaujímavosti

Aký je to pocit umierať? Lekár vysvetľuje, čo vieme

umierať

videní: 859

Ak sa umierajúci človek spolieha na bežné lieky, aby udržali akékoľvek príznaky na uzde, tak je čas prejsť na lieky, ktoré nevyžadujú, aby bol človek hore pri ich prijímaní. Používajú sa rôzne náplasti prípadne sa zavedie katéter priamo do žily. Je dôležité vedieť, že bezvedomie zvyčajne nespôsobujú lieky, ale samotný proces umierania.

Čo sa odohráva v našich posledných chvíľach?

 

Ako umieranie postupuje, srdce bije slabšie, krvný tlak klesá, koža sa ochladzuje a nechty sa zahmlievajú. Keď krvný tlak klesá, vnútorné orgány prestávajú fungovať. Môže nastať obdobie nepokoja alebo chvíle zmätku, prípadne sa prehlbuje bezvedomie.

Nemáme overený spôsob, ako zistiť, čo ľudia zažívajú počas umierania. Nedávny výskum ukazuje, že aj blízko smrti náš mozog v bezvedomí reaguje na zvuky v miestnosti. Nevieme však, aký vplyv má hudba alebo hlasy pre umierajúceho človeka.

Dýchanie ľudí v bezvedomí je generované dýchacím centrom. Pretože si to neuvedomujú, tak umierajúci ľudia môžu dýchať ťažko a hlučne, no bez zjavného utrpenia.

Dýchanie sa premieňa z hlbokého na plytké a z rýchleho na pomalé v opakujúcich sa cykloch. Nakoniec sa dýchanie spomalí a stane sa plytkým. Objavia sa občasné pauzy až kým sa dýchanie nezastaví. O niekoľko minút neskôr srdce prestane biť, pretože mu dochádza kyslík.

Zdroj: Sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov