videní: 5.0K
5. Tvoj jazyk v skutočnosti nevníma rôzne chute v rôznych oblastiach.
Kvôli zlému prekladu dizertačnej práce bola najobľúbenejšia „chuťová mapa“ jazyka skutočne nepochopená. Nemecký vedec David Hänig predstavil svoju dizertačnú prácu v roku 1901, v ktorej tvrdil, že jazyk má citlivejšie povrchové plochy ako ostatné, ale jeho práca bola nesprávne interpretovaná grafom, ktorý tieto oblasti zobrazoval.
V roku 1974 vedkyňa Virginia Collings potvrdila, že chuť môže odhaliť ktorákoľvek časť jazyka. Čo sa líši v závislosti od oblasti, je intenzita, s akou je chuť vnímaná. Mimochodom, chuťové poháriky sú vlastne prírodným spôsobom, ako zachrániť naše životy , pretože nám umožňujú identifikovať zlé alebo jedovaté jedlo pred jeho konzumáciou.
6. Nie je možné zachytiť vôňu niečoho iba pomocou jazyka.
Jazyk identifikuje chute, nie príchute. Nie sú to rovnaké veci? Samozrejme, že nie . Skús jesť cukríky so zakrytím nosa. Tvoj jazyk zistí, že sú sladké, ale nebudete vedieť, či chutia ako čokoláda alebo jahoda, pretože rozlišovanie príchutí je súčasťou vône, nie chuti. Je to podobné, ako keď máš chrípku a nos je preťažený. Keď je čuch zablokovaný, zdá sa, že jedlo, nemá vôbec žiadnu chuť.
7. Je to časť tela, ktorá sa lieči najrýchlejšie.
Koľkokrát si si zahryzol do jazyka? Pravdepodobne veľa, ale po niekoľkých minútach zvyčajne zabudneš, že sa to stalo. Je to preto, že vďaka slinám a tkanivám je to časť ľudského tela, ktorá sa regeneruje najrýchlejšie.
8. Jeho farba vám môže povedať niečo o vašom zdraví.
Ak je svetloružovej farby, blahoželáme! To znamená, že si pravdepodobne zdravý. V opačnom prípade to môže znamenať, že by si mal navštíviť lekára. Farby sa môžu líšiť medzi rôznymi odtieňmi a každý z nich naznačuje niečo iné. Ak je povrch jazyka veľmi červený, môžeš mať čokoľvek od menšej infekcie po problémy so srdcom. Žltá naznačuje žalúdočné alebo pečeňové problémy a biela môže znamenať dehydratáciu.
Zdroj: Brightside | topdesat