videní: 3.9K
Ak si niekedy išiel do reštaurácie a dostal si dizajnovo naloženú malú porciu jedla, mohol si ostať ohromení. Nakoniec to bolo asi nákladné a veľkosť porcie asi vyzerala trochu … neúmerne cene. Prečo je to vlastne tak?
1. Každé jedlo má drahé suroviny
Pokrmy s rafinovanými a starostlivo vybranými ingredienciami sa bežne podávajú práve v luxusných reštauráciách. Libra hovädzieho mäsa Wagyu by mohla vyjsť na 200 dolárov a kilogram kaviáru stojí asi 10 000 dolárov. Predstav si, že by si z nich pripravil plnohodnotné jedlo a pridal talianske biele hľuzovky (asi 7 500 dolárov za kg). Cena by bola extrémne vysoká!
Ak vezmeme do úvahy, že tieto miesta, ktoré používajú vysoko kvalitné prísady, ich môžu dokonca aj dovážať, je ľahké pochopiť, prečo musia byť porcie menšie, aby poskytli prijateľnú konečnú cenu pokrmu.
2. Menšie porcie sú elegantnejšie
Menšie porcie sa budú ľahšie upravovať a pre zákazníka, ktorý si to užíva, budú pravdepodobne vyzerať elegantnejšie – najskôr očami a potom jazykom.
3. Budeš môcť ochutnať trochu všetkého
Väčšina reštaurácií zvyčajne podáva 3-chodové jedlo – s predjedlom, hlavným jedlom a dezertom. Niekedy si nakoniec objednáme len hlavné jedlo. V prípade kvalitného jedla môže počet chodov zahŕňať až 12 rôznych jedál! Predstav si, že by si to všetko zjedol v “plnohodnotných” porciách! Preto reštaurácie znižujú množstvo jedla, takže môžeš ochutnať zo všetkého trochu.