videní: 561
Výskum naznačuje, že strava s vysokým obsahom soli môže viesť ku skoršej demencii. Netreba to s ňou preháňať doma ani v reštauráciách.
Demencia nie je ochorenie, ale skôr súbor mnohých symptómov, ktoré signalizujú určitú poruchu mozgu. Existuje mnoho typov demencií, no počiatočné príznaky sú si veľmi podobné.
Demencia je syndróm, ktorý sa objavuje ako sprievodný znak iných ochorení. Napríklad pri Alzheimerovej, Parkinsonovej a Pickovej chorobe, epilepsii, roztrúsenej skleróze a mnohých ďalších. Aj keď sa každé ochorenie po čase prejavuje inak, počiatočné štádiá demencie sú si veľmi podobné.
Medzi prvé príznaky patrí problém s krátkodobou pamäťou. Človek si vtedy nemôže spomenúť na udalosti posledných dní, novú cestu, miesto alebo ľudí, ktorých nedávno spoznal. Pacienti sa teda zvyknú opakovane pýtať tie isté otázky. Je to spôsobené biologickými zmenami, ktoré spôsobuje choroba – narúša komunikáciu mozgových buniek medzi sebou.
Giuseppe Faraco, pomocný profesor výskumu neurovedy v New Yorku, je hlavným autorom novej štúdie ktorá hovorí o tom, že nadmerný príjem soli mal vždy súvislosť so zlou celebrovaskulárnou funkciou a zvyšuje riziko demencie. Dá sa jej teda cieleným stravovaním predísť?
Ako sa ale tento proces udeje? Predchádzajúce výskumy na hlodavcoch pod vedením Dr. Faraca spolu Dr. Constantinom začali tento mechanizmus objasňovať. Samce a samice myší vo veku 8 týždňov kŕmili pravidelnou klasickou stravou alebo diétou obohatenou o sodík, čo trvalo 4 až 36 týždňov.
Vedci vykonali behaviorálne, celebrovaskulárne a molekulárne štúdie, ktoré odhalili, že nízke hladiny oxidu dusnatého (pomáha rozširovať cievy), ktoré boli vyvolané diétou s vysokým obsahom soli, ovplyvnili hladiny proteínu v mozgu. Pritom jeho nadmerné hromadenie je charakteristickým znakom Alzheimerovej choroby.
Tento proteín podporuje neutróny stabilizáciou štruktúr nazývaných mikrotubuly, ktoré prenášajú výživné látky do axónov a dendritov neutrónov. Sú súčasťou cytoskeletu, ktorý udržiava neutróny pokope.
Ak sa teda táto harmonická hladina naruší a z tohto “lešenia” začnú neutróny vypadávať, v našom tele to naštartuje prvé zdravotné problémy. Vedci teda začali kombinovať diétu s vysokým obsahom soli s protilátkou, ktorá udržiavala proteín pod kontrolou.
Musíme mať soľ pod kontrolou
Podľa týchto zistení sa na vzniku demencie nepodpisuje obmedzený prietok krvi, ale obsah oxidu dusnatého v našom krvnom obehu. Soľ, ktorá je pre nás nebezpečná, nepochádza z pekární, ale zo spracovaných potravín a jedál v reštauráciách. Takže by sa dalo uplatniť to, čo nám mamy hovoria už od pradávna – Čo si navaríš, to si aj zješ. A navyše aj budeš vedieť, čo v tom bolo.
Zdroj: medicalnewstoday | topdesat