videní: 1.2K
Viete, že máte vo svojej kuchyni čarovné zlaté korenie? Počuli ste dobre! Kurkuma má naozaj priaznivé účinky. Je to zlaté korenie, ktoré je známe a používané aj ako potravinárske farbivo. Jeho bohatá žltá farba dodáva jedlu farbu, ale to nie je všetko.
Kurkuma je koreň podobný zázvoru. Používa sa na výrobu jedál, ako sú karí a iné korenené jedlá, žltej farby. Kurkumín sa tradične používa pre svoje liečivé vlastnosti pri liečbe tráviacich problémov, artritídy, vyvrtnutí, rán, psoriázy a iných zápalových stavov.
Nadbytok kurkumy môže mať mierny laxatívny účinok. Zvyčajne sa toho nemusíte obávať, pokiaľ to váš tráviaci systém toleruje. V skutočnosti, ak máte pocit zápchy, vyskúšali by sme kurkumu pred použitím laxatívneho doplnku.
Výhody kurkumy sa budú líšiť v závislosti od osoby a od toho, či užívate nejaké lieky. Vždy sa poraďte so svojím lekárom skôr, ako použijete túto alebo akúkoľvek bylinku na samoliečbu.
Kurkuma a jej priaznivé účinky
1. Antioxidant
Antioxidačné vlastnosti kurkumy sú podľa výsledkov porovnávacieho výskumu porovnateľné s vlastnosťami čučoriedok. Antioxidanty sú najznámejšie pre svoju schopnosť bojovať s voľnými radikálmi poškodzujúcimi bunky vo vašom tele.
Je to dôležité, pretože poškodenie voľnými radikálmi prispieva k rakovine, srdcovým chorobám a iným stavom, ktorým možno predchádzať alebo ich oddialiť používaním antioxidantov.
2. Protizápalové vlastnosti
Aktívna zlúčenina kurkumy, kurkumín, poskytuje množstvo protizápalových výhod. Štúdia z roku 2006 publikovaná v časopise „Journal of Alternative and Complementary Medicine“ zistila, že kurkumín bol porovnateľný s liečbou steroidmi na zmiernenie symptómov osteoartritídy.
Kurkuma môže tiež pomôcť zmierniť príznaky reumatoidnej artritídy, podľa štúdie uverejnenej v apríli 2008 vo vydaní „Pharmacological Research“.
3. Antimikrobiálne vlastnosti
Kurkuma sa po stáročia používa ako antiseptické a antimikrobiálne činidlo v ajurvédskej medicíne. Extrakty z kurkumy môžu inhibovať rast baktérií, ako sú Escherichia coli a Bacillus subtilis.
Kurkuma môže tiež bojovať proti chrípkovému vírusu, podľa štúdie v “Phytotherapy Research” v roku 2009. Urobte kurkumu súčasťou vašej zdravej stravy a jedného dňa vám môže zachrániť život!
4. Úľava od artritídy
Kurkuma pomáha pri zmierňovaní bolesti spojenej s artritídou znížením zápalu. V štúdii vedci zistili, že kurkumín z kurkumy bol porovnateľný s ibuprofénom na liečbu bolesti a zápalu spojených s artritídou.
5. Prospešný pre onkologických pacientov
V laboratórnej štúdii vykonanej na ľudských rakovinových bunkách prsníka sa zistilo, že kurkumín z kurkumy inhibuje rast týchto typov buniek.
Vedci sa domnievajú, že kurkumín interferuje s enzýmami potrebnými na rast nádorov a blokuje niektoré enzýmy, ktoré sa podieľajú na tvorbe nových krvných ciev, ktoré nádory potrebujú na svoj rast.
Kurkuma sa najlepšie používa v prírodnej forme a nie ako doplnok stravy. Je to preto, že doplnky kurkumy majú zlú biologickú dostupnosť, čo znamená, že ľudské telo z nej veľa neabsorbuje.
Vstrebávanie kurkumínu môžete zlepšiť jeho kombináciou s čiernym korením alebo šťavou z čerstvého zázvoru. Čierne korenie obsahuje piperín, ktorý inhibuje enzým zodpovedný za odstraňovanie kurkumínu z vášho tela.