Tipy a triky

Zimovanie rastlín na balkóne alebo ako sa o nich postarať pred zimou?

zimovanie rastlín

videní: 897

 

Z ihličnanov sa najčastejšie pestujú tuje, cyprušteky, borovice, borievky. Aby koreňový bal nepremrzol, je nutné zvoliť správnu nádobu. Výhodou je, ak to nie je plast, ktorý veľmi reaguje na vonkajšie podmienky. V zime je dôležité nádoby ešte obaliť, najmä ak si sa predsa rozhodol dreviny pestovať v plaste. Nádoby poukladaj do drevenej debničky, ktorú môžeš vystlať slamou, senom, polystyrénom, suchým lístím alebo bublinkovou fóliou. Farebne ich môžeš obaliť do flisu, plyšu alebo vrecoviny, dekoviny, a tak jej dať zasa iný vzhľad.

K praktickým súčastiam pri zazimovávaní rastlín patrí aj polystyrén. Ten ti môže vo forme hrubších doštičiek poslúžiť na podloženie črepníkov s rastlinami po tom, čo ich obalíš obalom alebo bublinkovou fóliou. Črepníky by totiž nikdy nemali v zime byť postavené priamo na chladnej dlažbe alebo pôde.

Nezabudnite na pravidelnú zálievku. V tomto prípade nie každodenné, ale primerané počasiu. Nespoliehaj sa na to, že je zima, tak nepotrebuješ zalievať. Rastliny aj dreviny vodu potrebujú a aby sa dožili jari, je to nutnosť. Polievať je vhodné raz za týždeň v čase keď nemrzne, výdatne a prebytočnú vodu vyliať preč.

 

 

Zimovanie rastlín na balkóne alebo ako sa o nich postarať pred zimou?

 

 

Vysoké okrasné trávy sa musia pred zimou zviazať. Hoci na balkóne nehrozí nadmerná vlhkosť ani množstvo snehu, ale ochrániš ich takto pred mrazmi. Zviazaním vytvoríš kužeľ, ktorý si môžeš ozdobiť tiež a na jar suchú trávu ostriháš. Trvalky sú na pestovanie tiež vhodné. Vyberaj druhy, ktoré sa však nezaťahujú do zeme. Inak sa môže stať, že na nezabudneš, prípadne sa budeš zbytočne trápiť nad tým, prečo vyhynuli. Na jar by ťa však možno opätovným rastom prekvapili. Ide o funkcie a paprade. Vyžadujú však polotiene stanovište.

Zimovanie rastlín v interiéri nie je príliš vhodné, pretože im to môže spôsobiť teplotný šok, z ktorého sa už nemusia spamätať. Tým, že sú celý rok na balkóne a postupne sa prispôsobujú teplotným výkyvom (striedanie dňa a noci), sa na to pripravujú. Už teraz sa v noci teploty pohybujú okolo 5 °C a cez deň 15 °C, takže sú na to zvyknuté. Ak sa o ne predsa len bojíš, ideálnou voľbou je chodba (napríklad na bytovke), kde je stála teplota a nejaký ten prísun denného svetla.

Zdroj: Gardeningsoul topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov