videní: 1.5K
Do kompostu by si nemal hádzať nasledujúci odpad:
- Nerozložiteľný odpad
- Zvyšky varených jedál, zvyšky mäsa a výrobky z neho, zvyšky rýb a výrobky z nich, mlieko a mliečne výrobky, výrobky z vajec, surové ani varené kosti, piliny a zvyšky z drevotriesky, lakovaného a natieraného dreva, chlieb a iné pekárenské výrobky
- Odpad s obsahom nebezpečných látok a ťažkých kovov
- Suroviny podozrivé z obsahu patogénnych mikroorganizmov
- Bioodpad s nadmerným rizikom vzniku zápachu a prilákania nežiadúcich zvierat
- Bioodpad s obsahom soli, minerálnych olejov a pod.
Nezabúdaj, že pri kompostovaní treba dodržiavať aj určité pravidlá. Bio odpad, ktorý sme nazbierali, musíme pred zamiešaním do kompostu upraviť na správnu veľkosť. Tá závisí od materiálu, ktorý ideme kompostovať. Väčšie a hrubšie suroviny (napr. konáre, šupy z melóna) zmenšujme krájaním, lámaním, sekaním alebo drvením tak, aby mali maximálne veľkosť ako palec na ruke. Čím menšie sú častice, ktoré chceme kompostovať, tým sa nám rýchlejšie skompostujú.
Zdroj: separovanyzberpb | topdesat