videní: 13.3K
7. V Grónsku jedia veľrybiu kožu a kvasia morské vtáky
Miestni obyvatelia Grónska podávajú špeciálne jedlo zvané „mattak“ vyrobené z veľrybej kože. Je to náročné na žuvanie, takže sa zvyčajne prehltne celé. Majú tiež „kiviak“, čo je surové mäso auks (druh vtákov) fermentované v koži tuleňa.
6. V Česku a na Slovensku na Vianoce ženy hádzali topánky, aby zistili, kedy sa vydajú
Podľa tejto vianočnej tradície musia nezadané ženy stáť chrbtom k dverám a podľa toho, ako topánka „pristane“, budú vedieť, či sa čoskoro vydajú. Ak je prst namierený smerom k dverám, zazvonia svadobné zvony. Ak nie, musia počkať o niečo dlhšie.
5. V Španielsku nosia na Silvestra červenú spodnú bielizeň a jedia 12 bobúľ hrozna
Španielsko má 2 neobvyklé tradície, a to nie na Vianoce, ale na Silvestra. O polnoci musíš zjesť 12 bobúľ hrozna. A musíš ich zjesť rýchlo, iba za 12 sekúnd. Každé hrozno predstavuje jeden mesiac a ak ich zješ všetky, budeš mať šťastie. Na túto udalosť si navyše nezabudni vziať červenú spodnú bielizeň.
4. Vo Fínsku je nevyhnutnosťou dlhé saunovanie na Štedrý večer
Na Štedrý večer sa každý Fín pripravuje na dlhé a relaxačné saunovanie a potom si počas štedrej večere dopraje dobroty. Považuje sa to za skvelý spôsob očisty, ktorý je v tento sviatočný deň veľmi dôležitý.