videní: 14.7K
Vianoce sú obdobím tradícií, rodiny a jedla, ale v rôznych častiach sveta to môže znamenať niečo iné. Napríklad v Južnej Afrike sú hlavným jedlom vyprážané húsenice, zatiaľ čo v Grónsku jedia veľrybiu kožu a kvasia morské vtáky.
10. V Južnej Afrike sú hlavným sviatočným jedlom vyprážané húsenice
Vyprážané húsenice sú veľmi výživné, pretože majú vysoký obsah bielkovín. Považujú sa tam tiež za naozajstnú pochúťku. Tento hmyz sa zbiera aj počas zimy, takže je dokonalým chodom na Vianoce. Domáci ich jedia ako občerstvenie alebo varené s paradajkami a omáčkou.
9. V Japonsku je červeno-biely koláč vrcholom sviatočného obdobia
Tento vianočný koláč je natoľko zakomponovaný do japonskej kultúry, že ho vidíte doslova všade: v reklamách, v každom obchode a na každom rohu. Nie je to však len tak hocijaký koláč – najobľúbenejší je biely piškótový koláč, pokrytý šľahačkou a jahodami. Je tak populárny, že je o ňom dokonca aj emodži.
8. Vo Venezuele na Vianoce jazdia na kolieskových korčuliach
Vo Venezuele sa na Štedrý večer koná korčuľovanie a táto tradícia sa stala tak populárnou, že úrady museli uzavrieť ulice, aby mohli všetci korčuľovať. Nie je známe, ako sa to všetko začalo, ale verí sa, že toto je alternatíva sánkovania kvôli vysokým teplotám.