videní: 1.8K
Vianoce sú za rohom a za každým druhým rohom sú vianočné trhy. Voňavé, nezdravé a pre každý kraj svojské a typické. V Bratislave rozvoniavajú bratislavské rožky, v Nitre podpecníky. Košický med lepí zuby a v Poprade si ľudia pochutnávajú na domácich lokšiach. Vo všetkých našich mestách je plno a ľudia stoja v dlhých radoch na ten teplý a sladučký nápoj, ktorý doslova zahreje dušu i telo. Áno, varené víno. Tu je 6 jedinečných slovenských vínnych oblastí, ktoré by ti určite nemali ujsť, ak patríš medzi milovníkov vína. 🙂
Po celý rok ľudia nakupujú zahraničné vína a na vianočných trhoch, ani si neuvedomujú, že pijú to naše, slovenské. Slovensko je síce malá krajina, ale hrozno u nás pestuje a spracováva vyše 140 vinárskych firiem. Ako vieme, naša krajina je rozmanitá z prírodného hľadiska, na základe rôznych odlišností v zložení pôdy sa Slovensko rozdeľuje na šesť vínnych oblastí. Zisti, z akej oblasti pochádzajú tvoje obľúbené vína.
Mapa slovenských vínnych oblastí:
Zoznam slovenských oblastí s vinohradníckou tradíciou:
1. Vinohradnícka oblasť Tokaj – najmenšia a najsladšia
Táto oblasť je výnimočná kvôli svojmu obmedzeniu v počte a druhu odrôd hrozna. Môže sa tu pestovať len muškát žltý, lipovina a furmint. Tieto odrody sú schopné vytvárať tzv. cibéby, v ktorých sa nahromadí cukor, ktorý nám dáva to najlepšie biele, sladké, tokajské víno. Do tejto oblasti patrí len veľmi málo dedín, najznámejšie sú: Čerhov, Malá a Veľká Tŕňa a Viničky.
2. Východoslovenská vinohradnícka oblasť – najsevernejšie situované vinohrady
V oblasti Košíc a Prešova sa rozprestierajú pôdy so sopečným podložím. Vína z nášho východu sú vďaka tomu mineralizované a svieže. Nachádzajú sa tu najsevernejšie situované vinohrady na Slovensku (140 m. n. m.), v katastrálnom území obce Brekov.
3. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť – najteplejšia
Slovenská najteplejšia oblasť produkuje výborné červené vína, ako napr. cabernet sauvignon. Podunajská nížina je naša najúrodnejšia časť, a tak sa tu produkuje aj veľké množstvo vína nižšej kvality.
4. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť – daroval nám ju kráľ
Neporušené úložiská čierneho uhlia vytvárajú kvalitné vína z odrôd hrozna: frankovka modrá, rizling vlašský a tramín červený. O tejto vínnej oblasti sa dozvedáme už v roku 1135, keď kráľ Belo II. daroval vinice kláštoru v Bzovíku.
5. Nitrianska vinohradnícka oblasť – najrozmanitejšia, vďaka prírodným podmienkam
Rozmanitosť prírodných podmienok medzi Nitrou a Trnavou vytvára mnoho odrôd, ktoré sme už neraz mali na stole. Z hrozna z tejto oblasti sa vyrába aj to naše “šampanské” Hubert, ale aj sladká pálava a tramín červený. Nemôžeme nespomenúť slávne vínne mestá a dedinky: Topoľčianky, Pukanec, Mojmírovce atď.
6. Malokarpatská vinohradnícka oblasť – najstaršia a najrozsiahlejšia
Naša najväčšia vinárska oblasť sa rozprestiera na 5.340 hektároch. Klimatické podmienky sú tak odlišné, že sa táto oblasť delí na ďalšie tri podoblasti: Vinohrady Záhoria, Vinohrady severného výbežku Malých Karpát a Malokarpatské vinohrady. Pochutnať si môžeme na veltlíne zelenom, frankovke modrej a rulandskom šedom.