videní: 5.6K
Jeseň, zubaté lúče slnka, ktoré nehrejú, studený dážď a silný vietor. Každého z nás by zahrial hrnček plný teplej a voňavej čokolády. Prinášame ti tieto 3 recepty na najlepšiu domácu horúcu čokoládu a už teraz si predstavujeme jej jemnú chuť a atmosféru, ktorú vytvorí.
Určite si sa už párkrát v horúcej čokoláde sklamal. Nie v každej kaviarni či reštaurácii vedia pripraviť túto lahodnú sladkosť. Raz je príliš hustá a pripomína puding, inokedy zas riedka a chutí ako slabé kakao. Návšteva cukrárne alebo čokoládovne je síce dobrý nápad, ale napokon, kde si máme vychutnať horúcu čokoládu viac, ako v pohodlí domova? Najlepšie na týchto domácich receptoch je to, že ich môžeme rôzne obmieňať podľa vlastnej chuti, niečo odobrať a pridať, zabaviť sa a koniec koncov aj ušetriť, keďže ingrediencie, ktoré si kúpime, nám vystačia na viac, ako len jednu várku.
Skúste tieto 3 recepty na domácu horúcu čokoládu:
1. Klasická mliečna horúca čokoláda
Ingrediencie:
150ml smotany na šľahanie
100g mliečnej čokolády
50ml plnotučného mlieka
Šľahačka na ozdobu
Postup:
V hrnci si zohrejeme smotanu, do ktorej nalámeme kúsky čokolády. Počkáme, kým sa zmes zjednotí. Nalejeme horúcu čokoládu do hrnčeka a pridáme plnotučné mlieko. Ozdobíme ju šľahačkou, vyložíme si nohy a vychutnáme sladkú odmenu.
2. Škoricová horká horúca čokoláda
Ingrediencie:
50 g kvalitnej 70 % nastrúhanej tmavej čokolády
200 ml plnotučného mlieka
½ mokka lyžičky mletej škorice
2 plné lyžičky tmavého cukru
½ lyžičky kukuričného škrobu rozmiešaného v troche vody
10ks cukríkov marshmallow
Postup:
Zohrejeme mlieko v hrnci a pridáme doň škoricu zmiešanú s cukrom. Necháme zovrieť a stiahneme z plameňa. Pridáme nastrúhanú čokoládu a miešame metličkou, kým sa rozpustí. Pridáme škrob rozmiešaný vo vode a ešte raz za stáleho miešania necháme zovrieť. Nalejeme do hrnčeka a pridáme cukríky.
3. Biela horúca čokoláda s krémom z mascarpone
Ingrediencie:
50g bielej čokolády
1/6 čajovej lyžičky muškátového orieška
2 kvapky mandľovej esencie
200ml plnotučného mlieka
50ml šľahačkovej smotany
1 polievková lyžica mascarpone
1 čajová lyžička kakaa na varenie
Postup:
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme bielu čokoládu s muškátovým orieškom. V panvici si zmiešame čokoládu s mliekom. Privedieme zmes do varu, pridáme vanilku a mandľovú esenciu. V miske si vyšľaháme šľahačku zo smotany a pomaly zamiešame mascarpone. Hrnček plný bielej čokolády dozdobíme krémom z mascarpone a posypeme kakaom. Otvoríme si rozčítanú knihu alebo zapneme rozpozeraný seriál a vychutnáme si naše dielo.
Plusom týchto jednoduchých receptov je ich variabilita. Môžeme si recepty osvojiť a pridať do nich obľúbené ingrediencie, či už je to čerstvé ovocie, chrumkavé sušienky, voňavá škorica alebo zlatistý karamel. Vyskúšaj si do hotovej čokolády pridať aj trošku podrvených čili papričiek alebo si z čokolády priprav drink, do ktorého pridáš chutný vaječný likér či whisky. Veľmi chutná je aj kombinácia kvalitnej čokolády a vareného vína. Možnostiam sa medze nekladú, stačí trošku experimentovať.
Zdroj: topdesat