videní: 1.7K
Chuť je signál vysielaný do mogzu receptormi v ústach a nie všetky látky ho musia vytvárať. Na biológii si sa učil, že človek dokáže jazykom rozoznať štyri chute – sladkú, slanú, horkú a kyslú. Dokonca ťa aj naučili, ktoré časti tvojho jazyka tieto chute vnímajú. Čo ak to však nie je všetko? Nové výskumy však dokazujú, že to nie je celkom tak, ako ti hovorila pani učiteľka. Jazyk človeka dokáže rozoznať prekvapivo viac chutí. Tipneš si aké to sú?
Špičke jazyka kraľuje sladkosť. Práve touto časťou ti jazyk ukáže geniálnu chuť zákuskov tvojej babky. Hneď za špičkou sa nachádzajú bunky, ktoré ti dovolia vychutnať či solené lupienky a iné slané pochutiny. Ak pôjdeme na expedíciu hlbšie do ústnej dutiny, trafíme na receptory, vďaka ktorým sú kyslé cukríky také skvelé. A pri koreni jazyka zas jednoducho rozoznáš horkastú chuť piva.
To ale nie je všetko. Už dávnejšie sa polemizovalo o chuti, ktorú nazvali “umami”. Je to chuť glutamanu sodného, ktorý výrobcovia pridávajú do ochucovadiel a jedál “zo sáčku”. Je návyková a človek po nej prirodzene túži.
Ďalšia z identifikovaných chutí je chuť ostrá, ktorú poznajú najmä milovníci čili. Pálivé jedlá neznesie hocikto. Je to spôsobené množstvom receptorov citlivých na ostrosť, ktorými je tvoj jazyk pokrytý.
Zaujímavosťou je chuť tuku, ktorú nazvali jej objavitelia príznačne – “tučná”. Túto chuť nerozoznáva až tak veľa ľudí. Sú za ňu zodpovedné špeciálne chuťové bunky nazývané CD36, ktoré reagujú len na molekuly tuku. Ľudia, tkorí túto chuť vnímajú výraznejšie, prijímajú menej tuku. „Osoby, ktoré majú v jazyku viac receptorov CD36, dokážu lepšie odhaliť tuk v jedle. Avšak sú ľudia, ktorí majú len polovicu týchto receptorov, tie sú až osemkrát menej citlivé voči tuku a tak títo ľudia konzumujú oveľa viac tučných jedál, čo potom vedie k obezite,“ tvrdia vedci z Washington University v St. Louis. Alebo chcú len Američania nájsť výhovorku?
Podľa nás najzaujímavejšou chuťou, akú dokáže ľudský jazyk rozoznať, je chuť vody. Zložitými a zdĺhavými pokusmi to zistili vedci California Institute of Technology in Pasadena. Podľa týchto výskumov dokážu bunky citlivé na kyslosť zaznamenať aj vodu. Aj keď sa jej chuť veľmi ťažko opisuje, je naozaj jedinečná.
Zdroj: Čas pre ženy / topdesat