Zaujímavosti

Pearl Harbor: Varovania nepomohli. 4. časť

Pearl Harbor

videní: 5.5K

Napriek viditeľnej nie-neutralite Spojených štátov, Nemci nereagovali. Zdalo sa tiež možné, že Japonci budú nasledovať nacistický príklad. Pokračujeme štvrtou časťou článku z mini série Pearl Harbor.

Ak to vezmeme racionálne, Japonci mohli len ťažko počítať s tým, že by Spojené štáty vo vojne porazili. Ako ukázali udalosti, určite mohli dobyť britské, francúzske a holandské dŕžavy, ale poraziť Ameriku, to už bolo z iného súdka.

Pearl Harbor bol pri útoku určite zraniteľným. V roku 1940 letel veliteľ Tichomorskej flotily admirál Richardson do Washingtonu požiadať Roosevelta o presťahovanie základne z Havajských ostrovov na západné pobrežie USA. Varoval, že je základňa prístupná zo všetkých strán, posádky sa ťažko vycvičujú a zásobujú, nedá sa náležite brániť proti torpédoborcom a morálka mužstva je ovplyvňovaná úctyhodnou vzdialenosťou od rodín. Neskôr to Richardson komentoval nasledovne:

„Odnášal som si dojem, že pokiaľ Veľká Británia vytrvá do prezidentovho znovuzvolenia, napriek tomu, čo povedal, je odhodlaný vtiahnuť Spojené štáty do vojny.“

Výmena názorov sa medzi týmito mužmi zjavne vyostrovala, Roosevelt Richardsona skoro zbavil funkcie a nahradil admirálom Husbandom Kimmelom. Ten prezidenta upozornil na problémy v Pearl Harbor, avšak márne. V súvislosti s napadnutím Pearl Harbor existujú tri verzie teórie o spiknutí. Jedna tvrdí, že Churchill varoval Roosevelta pred blížiacim sa japonským útokom, ale obaja predstavitelia si to nechali pre seba. Druhá pripúšťa, že Churchill o prichádzajúcom útoku vedel, ale Roosevelta o ňom neinformoval. A tretia, že Roosevelt zámerne vyprovokoval Japoncov, aby na Pearl Harbor zaútočili, a tým obetoval Tichomorskú flotilu a životy námorníkov s cieľom vtiahnuť Ameriku do vojny.

Na každej z verzií je niečo uveriteľné, ale voči všetkým sa dajú vzniesť námietky. Než sa pustíme do ich pitvania, stojí tu na mieste pripomenúť, že historici na Pearl Harbor príliš často prehliadajú z pozície Američanov. Japonci vyvíjali v Tichomorí už roky vojenskú aktivitu a behom tej doby usilovne zisťovali rozmiestnenie amerických námorných síl, vlastnili mapy a technické údaje. V celom humbuku okolo toho, kto Pearl Harbor zavinil, sa veľmi jednoducho zabúda, v akom rozsahu sa Japonci pripravovali na prípadnú vojnu proti Spojeným štátom. Pokračujeme piatou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov