videní: 1.7K
Fastfood je rýchly, pohodlný a často aj chutný spôsob, ako si naplniť žalúdok. Dokonca ani nemusíš variť. Ako rastie fastfoodový trh, tak sa množia aj šokujúce fakty okolo tohto spôsobu stravovania. TOP10 ti prináša rebríček tých našokujúcejších faktov o fastfoode. Niektoré ťa znechutia!
10. Milkshake – Mliečne kokteily obsahujú viac chemikálií ako hnojivo, ktoré používaš na záhrade. V roku 2006 britská publikácia The Guardian poodhalila zloženie mliečnych kokteilov. Ich zistenia boli zarážajúce. Tvoje priemerné záhradné hnojivo má okolo 10 chemikálií, zatiaľ čo jahodový milkshake až 59!
9. 20 % jedla v Amerike sa konzumuje v aute – to je bláznivé. Nielenže Američania milujú rýchle jedlo kúpené v nejakom komerčnom fastfood reťazci, oni ho dokonca radi konzumujú v aute. Navyše je to auto väčšinou v pohybe. Prečo si človek jednoducho nevychutná to, za čo zaplatil, v pokoji?
8. McDonald’s –tento najpopulárnejší reťazec rýchleho občerstvenia denne obslúži až 1 % populácie. Podľa Business Insider McDonald’s predá až 75 hamburgerov za sekundu. Dokonca má väčšiu ekonomiku ako Ekvádor a Amerika. Ročne spotrebujú takmer 500 mil. kilogramov hovädzieho mäsa. To je asi 5,5 mil. kusov dobytka.
7. Burgre z McDonald’s budú vyzerať rovnako aj o 14 rokov – Lekárska kancelária v Nebraske zverejnila fotografie dvojročného burgeru z McD’s, ktorý vyzeral ako čerstvý. Urobili to s cieľom upozorniť pacientov na nebezpečenstvo konzervačných látok v rýchlom občerstvení. Rýchlosoli a chemické látky v mäse a pečive spôsobujú, že jedlo sa nerozkladá. Je pravdepodobné, že hamburger bude vyzerať ako hamburger aj o 14 rokov.
6. Reklamy – Dieťa uvidí priemerne až 250 reklám na McDonald’s za rok. Prípady detskej obezity sa vyskytujú čoraz častejšie, čo je naozaj alarmujúce. McD’s utratí ročne asi miliardu dolárov na reklamu.
5. Nápoje – niektoré nápoje z fastfoodu majú až trikrát prekročený limit odporúčaného denného príjmu cukru. Konzumácia výrobkov, ktoré majú priveľa cukru môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Takými sú napríklad obezita či diabetes. Podľa odborníkov je denné maximum prijatého cukru pre mužov 37 g a pre ženy 25 g. Veľká kola v McD’s má až 76 g cukru, Starbuck Frappuccino má 87 g cukru a v škoricovom Frappuccine je dokonca až 102 g cukru.
4. Na spálenie fastfood jedla musíš zabehnúť 20 míľ (32 km) – ide o jedlo skladajúce za zo slaniny, cheesburgeru, hranoliek a mliečneho kokteilu. Toto jedlo má až 2000 kalórií a 135 g tuku. Aby si toto spálil, potrebuješ zabehnúť 20 míľ (32 km) alebo si dať intenzívny trojhodinový kardio tréning.
3. Takmer polovica výčapov na sódu je kontaminovaná – a to nie len tak obyčajne. Na výčape sa našli fekálne baktérie. Ide jednoducho o baktérie, ktoré sa nachádzajú v hovienku. Štúdia uskutočnená spoločnosťou Hollins v roku 2010 zistila, že až polovica takýchto samovýčapov obsahuje fekálne baktérie a až 10 % z nich dokonca aj baktériu E. coli.
2. Vlasy v jedle – priemerný zákazník fastfoodov zhltne 12 cudzích vlasov každý rok. Je dosť nepríjemné nájsť vlas vo svojom jedle, a predstav si, koľko si ich nenašiel…
1. Alzheimer – Fastfood je spájaný s Alzheimerovou chorobou. Ide o neurodegeneratívne ochorenie, na ktoré neexistujú lieky. V rýchlom občerstvení sa nachádza veľa nasýtených tukov, ktoré priamo súvisia so zmršťovaním mozgu a jeho poruchami.
Zdroj: YouTube | pixabay | topdesat