videní: 1.9K
Aj ty dlho stojíš pri pultoch obchodov, kde je ovocie a zelenina? A nevieš, podľa čoho si vybrať tie správne plody? Tento príspevok ti pomôže, aby si už nikdy netápal!
Ahoj! Volám sa Maria Troitskaia. Pracujem ako cukrárka a chcem sa podeliť o moje skúsenosti. V tomto príspevku ti poradím ako si vybrať zrelé a chutné ovocie a zeleninu. Tento článok ti pomôže lepšie sa orientovať medzi všetkými druhmi výrobkov dostupných v supermarketoch, najmä ak stále preferuješ lesklé jablká.
Pre portál Bright Side zhromaždila Maria tipy a odporúčania o tom, čomu by si mal venovať pozornosť, ak chceš vybrať najchutnejšie a najlepšie ovocie a zeleninu pre tvoje budúce kulinárske diela.
1. Paradajky
Veľa ľudí si myslí, že paradajky na strapci sú čerstvé. V skutočnosti stopka nie je indikátorom čerstvosti. Práve naopak, zrelé paradajky odpadnú od stopky samé. Ak sa na nej stále držia, znamená to, že boli obraté skôr a dozreli až v prepravke. Nemajú toľko vitamínov. Farba zrelých paradajok má byť sýta a jednotná, bez zelených plôch. Je jednoduché nájsť v obchode dusičnanové paradajky – sú elastické, ak ich stlačíš, nezostane na nich otlačok prsta.
2. Melón
Najchutnejšie melóny dozrievajú od druhej polovice augusta až do konca septembra. Ak sú melóny prerastené a dozreté skôr, pravdepodobne ide o hnojené melóny, ktoré tieto chemikálie z prostredia vstrebali. Vyber si preto stredne veľký melón so suchou stopkou – tá je indikátorom zrelosti. Ak na melón zaklopeš, mal by vydať dutý zvuk.
3. Jablká
Vyber si vždy stredne veľké jablko. Jablká by mali byť pevné a dosť ťažké. Nekupuj lesklé jablká, aby vyzerali dobre, výrobcovia ich potierajú voskom alebo živicou. Ak kupuješ zelené jablká, pozri sa, či majú šedú sieť pri stopke. Ak áno, znamená to, že sú dozreté.
4. Čerešne
Čerešne nakupuj hlavne počas sezóny, teda v júni a v júli. Toto ovocie by nemalo byť príliš masívne ani mäkké. Malo by mať sýtu farbu, čim je tmavšie, tým je zdravšie. Čerešne by sa mali kupovať vždy so stopkou, ktorá má byť zelená a pevná.
5. Slivky
Pri nákupe sliviek vyberaj ovocie s jednotnou farbou. Vyhni sa nákupu prasknutých, vráskavých či inak poškodených sliviek. Slivka má byť ťažká s príjemnou ovocnou vôňou. Ak má svetlý povlak, znamená to, že bola obratá nedávno.
6. Uhorky
V obchode daj prednosť uhorkám so sýtou, matnou farbou. Nemali by byť na dotyk mäkké. Škvrny, trhliny a modriny na povrchu uhorky sú tiež neprijateľné. Ak má uhorka uschnutú stopku, je prezretá.
7. Banány
Toto ovocie je zrelé, keď sa na jeho povrchu objavia malé hnedé škvrny. Neskladuj ho však dlhšie, ako dva dni, inak by mohlo prezrieť. Banány s veľkými čiernymi škvrnami už prechádzajú hnilobným procesom.
8. Hrušky
Hruška je charakteristická svojou sladkou vôňou. Ovocie by nemalo byt príliš mäkké ani príliš tvrdé. Malo by byť na povrchu nepoškodené. Hnedé škvrny pri stopke ukazujú, že ovocie už nie je čerstvé.
9. Kivi
Pri výbere kivi chyť medzi palec a ukazovák jeden kus a stlač ho – zrelé ovocie bude mäkké, ale pružné. Dávaj pozor aj na vôňu – zrelé kivi má citrusovú vôňu a kôra by mala byť hladká a pevná bez akýchkoľvek poškodení.
10. Citrón
Zrelý citrón ma lesklú kôru. Najkvalitnejšie citróny majú hladkú kôru.
Zdroj: Brightside | topdesat